Merhaba fazla uzatmadan konuya girecem
zaman zaman kitaplarda görüyorum yabancı yabancı terimler bakıyorum araştırıyorum. fakat gine yabancı terimler ile karşılaşıyorum bu sefer o terimleri araştırıyorum .
Şimdi bulduğun bazı kelimeleri araştırıp kendim bir özet çıkarsam bunları söylemem doğru olurmu ?
Kapitalizm : kötü bir şey degil bence.asıl temelinde çok çalışanın çok kazandığı az kazanın az kazandığını bir sistem mi acaba ?. çalışanın hem kazandığı bir sistem. çalışmayının dahada battığı bir sistemi?.
eski sözlükte gördüm dini imanı para olan adam yazmışlardı galiba . yani kapitalizm özünde hep çalışmakmı var ?.
mesela görüyoruz kapitalist dünya veya kapitalist türkiye derken ne söylenmek isteniyor ?.
Komünizm : Yanlış bir şey bence . Temelinde her şeyin eşitlik olduğunu okudum. yani çöpcü ile doktor arasında bir fark olmadığını okudum.çalışan ile çalışmayının bir olduğunu söyleyen bir akım mı acaba ?.
artı yoldaş kelimesnin kullanıldığıın duydum burda söylenmek istenen bir mesaj mı aslında ? .
Sosyalizm : Pek fazla anlayamadım ama . Kapitalizm ile birbirlerine biraz benziyor demem doğru olurmu. Çünkü sosyalizm özetlersemse az çalışana az para çok çalışana çok para felsefesi var.yani kim neyi hakketiyse.
not :aslında bu terimler ile günüzmüzde sık sık karşılaşıyoruz fakat ne olduklarının çoğunu şahsen yeni öğreniyorum.
not 2: arkadaşlar burda bir tanımı yanlış ifade edersem eğer kusura bakmayın kasti bir şey degil . bilmediğimden soruyorum.
internet ortamındaki yazılara yorumlara bakıyorum çok karmaşık anlaması güç yazılar . Bu işin özetini verebilirsenizse sevinirim.
Kapitalizm: Şu anda içinde bulunduğumuz sistemdir. Yani patron (sermaye sahibi) kazanır, işçi bir şey kazanamaz. Bir nevi sömürgecilik diyebilirsin.
Komunizm: Herkesin eşit olduğu bir sistemdir. Devlet herkes için eşit davranır. Yani devlet büyükleri BMW'ye binerken, sende BMW biniyorsun. Komunizmde vergi tamamen halk için kullanılıyor. Örneğin toplu taşıma ücretsiz, hastane, eğitim vs. ücretsiz.
Sosyalizm: Bunun en büyük örneği şirinler çizgi filmidir. Sosyalizm'de para olmaz. Herkes kendi ürettiği ya da yapabildiği şekilde yardımcı olur. Örneğin sen domates yetiştiriyorsun bende pirinç. Sana prinç lazımsa bana domates veriyorsun bende sana prinç...
Umarım anlatabilmişimdir.