10 Yıla aşkın süredir yazılım sektöründeyiz.
Yıllardır işimiz gücümüz yazılım ve projeler...
Sanırım neden bütçenin cevabını verecek kişilerden biriyim.
1- Çok değil bundan 1 ay önce "Basit video scripti yaptırılacaktır" diyen bir vatandaşın 500 TL bütçesinle YOUTUBE'un aynısını istiyorum demesine şahit oldum.
2- Öğrenci olsun ucuza olsun eşşek gibi çalıştırıyım 300 TL veririm MYNET istiyorum diyen adamlar gördük
Asıl sadete gelelim, Benim sağlam bir ekibim var (firma içinde)
çok açık konuşcam X elemanım 1K alırken Bir çok iş yaptığımız yine arkaşımıza primlerle filan 7 K ya kadar ödemeler yapıyorum.
Yazılımda keza aynı, ben sizin prof. bir iş istediğinizde 7Klık adamdan mı çıkacak bir iş istiyorsunuz, 1 k lık adamdan çıkıcak iş yaptıracağınızı bilmem.
Biz en azından bunun için bütçe sorarız her müşterimize r10 dan olsun kişisel çevremizden olsun.
Bu sektörde bütçe sorulmasına alışın, yanlış bişey değil, işinizin çapını ölçmek zorundayız.
bu kadar açıklama yaptınız peki ben size sorayım.
alıcıya işi ve kalitesini belirtip fiyatı budur demek neden zor geliyor?
1k veya 7k bunları müşterinize açıklayın. 1klık işte bu çıkar 7klık işte bu çıkar diye belirtin. açıklama yapmadan olacaksa o zaman kim kimi nasıl öper olayına giriyor mesele. müşteri parayı alta çekmeye çalışacak siz fiyat belirsizliğini kullanarak yüksek bir bütçe ile karşılaşmaya bakacaksınız. asla yok hocam 13.000tl değil bu işi şirketimiz 7.000 tlye hakkıyla teslim edecektir diyebilecekseniz bütçeniz nedir argümanını kullanın. ben böyle birinin dünyada var olduğunu düşünmüyorum. herkes biliyor ki 7000tl ederi olan bi işe müşteri bütçem 13.000tl dediğinde adam 13.000tl öpülecek. bunun kaçarı yok. bir birimizi kandırmayalım. ama burda suç kendini öptürmeye meraklı insanlarda. herkes yüksek ücrete işe yapmak ister herkesin isteği budur. ama gelipte bunu melekler kadar saf ve temiz duygularmış gibi açıklamak samimi gelmiyor.