Görüşümü söyleme gereği duymuyorum. Kimin ne çıkardığına da önem vermiyorum ama bir kaç şey söylemeden geçemeyeceğim.
Spekülasyon!
Gerçekten köylünün elinde susam kalırken susam spekülasyonu neden yapılır? Spekülatif atak nasıl bir çıkar sağlar? Simide yapılan bu zamla iktidarın mı muhalefilerin mi eli güçlenir? Simide gelen zam kime isyan ettirir? Spekülasyonun amacı nedir?
Komplolar!
Komplo teorisi mi? Sanmıyorum. Toplum mühendisliği mi? Bilemiyorum. Mühendisler avanesi birilerini gözden çıkardı mı? Ya da zamanında bir danışman Washington'da sifonu çekmeyin gibi bir şey demişti. Birisi sifonu çekmeye mi çalışıyor.
Simit Yok, Batıyoruz!
Ne oldu yahu? Konu simitti değil mi? İsyanlardayım ben de simidi 1.40 yapan zihniyete isyanlardayım...
Ama simitten yola çıkan bir tartışmada da tutup göbek bağlama iphone alma edebiyatı yapanlara da isyanlardayım. Cari açık niye artıyor? Enerji ve teknoloji harcamalarından. Her ikisini besleyen de kredi politikalarındaki muazzam genişleme. Genişlemeci para politikaları kimin eseri? Aynı politikalar yüzünden yaşadığımız geçici refah kime yarar sağladı? Bu refah balonu patlayınca kimler yok olacak?
Ne oldu?
A cephesi ve B cephesi ortaklardı. A cephesinde düşük kur, düşük faiz, yüksek yatırım ve kredi olanağı vardı. Kullandı. B cephesi bunu destekledi.
A cephesi B cephesinin canını sıktı. B cephesinde spekülasyon yeteneği vardı. Kullandı. İnsanlar, bankalar, ordular, paramiliter gruplar B cephesinin ekmeğinin tadına baktı. Susam da B cephesindeydi. Spekülasyon yaptı.
A cephesi B cephesini gözden çıkaramazdı. B cephesi de A cephesini gözden çıkaramazdı. Çünkü çıkarları ortaktı. Sonra ne oldu? B yaptıklarına karşılık A'dan bir kaç kelle istedi. A verip vermemekte kararsız. Ama müttefikler politikasına bir ziyan gelmesini de istemiyor. Dostlarını sıkı tutmaya çalışıyor. Nihai olan yaklaşıyor. (Yazının sonu "
yüzük bir an önce yok edilmeli" olmalıydı ama olmadı, olmazdı!

)
Sonuç:Filler tepişiyor abi kaçın...