biri bana açıklasın
ekmek kaç gr hamurdan yapılıyor , fiyatı 60 kuruş
simit kaç gr hamurdan yapılıyor , fiyatı 1,40
saçmalık
Kardeş, ekmek ile simit birbirinden tamamen farklıdır. Simitte, yağ, susam, pekmez vs. yani aralarında büyük maliyet farkı vardır. Üretimde ustalık ücretleri, yevmiyeleri bile farklıdır.
Aslında yazmak istemiyordum ama dayanamadım
20 yıldan fazla unlu mamül sektöründe çalıştım (fırınımız vardı) bahse konu susamdaki zam olayları doğrudur. Hatta öyle olur ki, susamın kilosuna %250 zam geldiği bile olur...
Zamanla düşer, rekabete girer, fiyatlar düşer, öyle kalmaz ama bu gelen zam taşları yerinden oynatmaya yeter. Susam deyip geçmeyin yani simidin maliyetindeki temelini oluşturur. Yanı sıra, kullanılan unda farklıdır susamla birlik ona da zam gelmesi muhtemeldir.
+ Olarak farklı bir konu daha var ki, aslında maliyeti yükselten dengeleri bozan bu aslında. Her köşe başında, simitçi, börekçi, adım attığınız her yerde, her mahallede bu işi yapan insanlar var, ruhsatlı yada merdiven altı her yer simitçi börekçi fırıncı ekmekçi...
Bu esnaflar yeterince üretim yapamadıkları için maliyetleri yüksek oluyor. Kurtarmıyor yani, satamıyor ki yeterince simit vs. unlu mamül fiyatı makul tutabilsin (yeterli miktarda simit satıp ta fiyatı yüksek tutan çakal esnaflarda var tabi o ayrı mesele). Sattıkları 100 200 simit, hele birde bazı olur ellerinde kaldı mı küllüm zarar. Geri dönüşümü yok ki.
Yani diyeceğim şu, artık bu unlu mamül sektörüne bir düzenleme gelmesi lazım, bu işi herkesin yapmaması lazım, un su maya tuz = ekmek yaptım simitçiyim. İlgililerin belediyelerin bakmaları bakmaları lazım bu işe, pazarın hacmine bakmaları lazım bu semtte 5 esnaf var ve pazar anca bunlara denk geliyor. Sen 6. olarak gelirsen pazar daralır, fiyatlar bozulur + vergini de bana adam akıllı ödüyemezsin, birşeylerden kısmadan bu işi götüremezsin demesi lazım...
Bilmem haksızmıyım
Bu işi şu an yapıyormuyum? hayır! Yapmakta istemiyorum...