dünyanın en saçma teziydi. diğer arama motorları da sıralamalarında wikiyi çıkarsınlar, ellerinden tutan mı var? kültürümüzde bilgiye ve sanata destek vermek olmadığından böyle komplo teorileri ararsınız acaba google bu parayı neden veriyor diye.
üstte wiki'nin dilendiğini ifade eden (ne iş yapar, insanlığa ne katkısı vardır bilmiyorum ama) daha trajik bir yorum daha var ki, şahsından alıntı yapmayı bile gerekli görmüyorum.
wikipedia reklam almıyor, çünkü objektif bilgi sunduğu inancıyla herhangi bir sermaye sahibinin güdümüne girmek, müdahalesine katlanmak ve taraflı olmak/görünmek istemiyor. elinden geldiğince de sadece bağışlarla bu ilkelerini koruyarak ayakta kalmaya çalışıyor.
sırf kendi düşünceni kuvvetlendirmek için başkalarına karşı 'dünyanın en saçma tezi', 'en berbat fikri' vs vs başında bi dünya 'en' olan saçmalıklara başvutmana gerek yok.
google eğer 500,000 $ bağış yapmışsa (doğruluğunu bilmiyorum tabi) bu oluşumu neden destekliyor? diye düşünmemek daha trajik bir vaka.
google için baştan sona sıfırdan üretilmiş içerik, spam olmayan, yani seo kaygısı olmayan bir içerikten daha değerli ne olabilir? google bunu öne çıkarmak istemiştir. (fakat bu öne çıkarma doğal algoritmayı aştı ve wiki ayrıcalıklı bir konum kazandı google'da. bunun sebebini de diğer paragrafta açıklayacam) bunun wikipedia nın objektif bilgi sunmasıyla herhangi bir ilgisi de yok. zaten wikipedia da objektif bilgi falan da yok. hatta bi dünya hem taraflı/politik hem de yalan yanlış bilgi var. ama wiki deki sistem şu ki, kullanıcıların yaptığı değişikliklerin genel eğilimi ne yönde ise o bilgiyi doğruymuş gibi öne çıkarıyor. diğerleri değişik gerekçelerle eleniyor, kim olduğu belli olmayan kullanıcıların denetim yetkisi var vs vs.. yarı otomatik sistem gibi bir şey...
reklam almayı da, birilerinin güdümüne girmek olarak sunmak ayrıca komik değil mi? politik reklamlar almazsın olur biter. ama iş öyle göründüğü gibi değil. burada belirleyici olan kültür - sanat - bilgi vs değil. işin herhangi bir boyutunda bu yok zaten. google için aykırı yorumların da olduğu ekşi sözlük, wikipedia dan sonra geliyor. oysa bilgi açısından çoğu zaman ekşi sözlük daha doyurucu ve kapsamlı. oysa wiki çoğunluğun dediği olur felsefesini benimsemiş durumda. işte google da çoğunluk ne görmek istiyorsa onlara onu gösteriyor.
bunu yok bilgi, yok kültür-sanat vs ile izah edemezsin güzel kardeşim.