Azerbaycanli adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sitenin googledaki durumuna zarar vermeden nasıl değiştirebilirim URL yapısını?

Merhaba,

Anladığım kadarıyla olayın sıralamaya nasıl yansıyacağını merak ediyorsunuz. Moz açıklamasına göre 301 sonrası yüzde 90-99 arası link juice (sıralama gücü) aktarılır. Yani bu açıklamada az da olsa bir kayıptan bahsediliyor.

Cutts geçtiğimiz aylarda bununla ilgili her zamanki gibi kafa karıştırıcı açıklama yaptı. Açıklaması kafa karıştırıcı. İncelemek isterseniz video
burada. Dakika 1:34 The amount of PageRank that dissipates through a 301 is currently identical to the amount of PageRank that dissipates through a link. diyor. 301 yonlendirmesi ile kaybolan PR normal linkleme ile kaybolma orani kadar arada fark yok diyor. Yani bu aslında şu anlama da gelebiliyor Eger domain değiştirirseniz PR aktarma açısından yonlendirme ile ana sayfadan yeni domaine link vermek arasinda fark yok.

Bu açıklama üzerine o dönemde eski bir sitemin alt url ni değiştirip eskisini yenisine 301 yaptım. Webmaster araçlarında eskisinin backlinklerinin tamamı yansımadı fakat yeni url bir süre sonra aynı sıralamayı aldı. Yani eskisinde 75 backlink vardı yenisinde 68 backlink oldu. Fakat tüm backlinkler webmaster araçlarına yansımayabilir ihtimali de olduğundan dolayı tam olarak ne kadarının yansıdığını bilmiyorum.

Sonuç bana göre bu yönlendirme sırasında moz'un açıklama yaptığı gibi az da olsa bir kayıp söz konusu olabilir. Kesin olur diye bir şey yok fakat olabilir. Bu yüzden bence eğer zorunlu kaldığınız bir durum yoksa bu tarz bir değişiklik yapmayın. Yaparsanız da büyük ölçüde bir aktarım olacağını düşünüyorum. 301 böyle bir durumda tercih edilmesi gereken bir yönlendirme çeşididir.