Konu
Google Adsense ve İnternet Gelirlerinde Vergi Yükümlülüğü
15-11-2013, 16:06:05
Kalyoncu
Bir çoğumuza maddi anlamda büyük katkıları olan Google Adsense , internet gelirleri ve vergi yükümlülüğü başlığıyla bir makale yazmanın uygun olacağını düşünerek beni de internet gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda bilgilendiren ve ben de dahil Adsense geliri olan bir çok arkadaşımıza vergi danışmanlığı ve muhasebe hizmeti sunan
Batur Mali Müşavirlik Bürosu
ndan
Haluk Cenk Batur
a başvurdum. Aşağıda kendisinin Google Adsense geliri olan webmasterlar için hazırladığı makaleyi okuyabilirsiniz. Konuyla ilgili sorularınızı yorum olarak bırakırsanız kendisi yardımcı olacaktır.
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda artan internet kullanımı vergisel açıdan bir çok yeni soruyu akıllara getirmiştir. Bu konuda gerek reklam sağlayıcısının ülkemizdeki vergi uygulamalarının yeterli açıklamayı getirememesinden dolayı bu işten geliri olan webmasterlar her anlamda muallakta kalmaktadır. Aslında mevzu son derece açık, net ve anlaşılabilirdir. Ancak internetteki bilgi kirliliği ve bilgi sunucularının bu konudaki yetersiz aktarımları bu işteki sıkıntıları azaltacağına arttırmıştır.
Durum 1 Vergi Mevzuatında Geçen Maddeler
Gelir Vergisi Kanunu Madde 1:
Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.
Ticari faaliyetin özellikleri:
Yapılan faaliyetin ticari faaliyet olarak kabul edilebilmesi için faaliyetin devamlı olması gerekmektedir.
Yukarıdaki maddeleri özetlemek gerekirse Gelir Vergisi Kanunu bize Ey benim sevgili vatandaşım, eğer ki sen, hayatını idame ettirecek, mal varlığını arttıracak bir kazanç sağlıyorsan, ve en önemlisi bu kazancı sürekli hale getiriyorsan benim alanıma girmiş oluyorsun, o yüzden en yakın vergi dairesine uğramalı ve mükellefiyetini başlatmalısın diyor.
Sanıyorum ki soru işaretleriniz dindi ve üzüldünüz. Şayet bu geliriniz devamlılık arz etmiyorsa vergiye tabi olmayacaksınız. Ancak devamlılık arz eden her gelir mutlaka vergiye tabi olacaktır. Bu durumu idare tespit etmeden sizin harekete geçmeniz idarenin gözünde sizi daha iyi konuma getirecektir.
Durum 2 Ben bu gelirimi Türkiye üzerinde elde etmiyorum?
Bu sorunun cevabı gayet açık ve nettir. İnternet mecrası, Türkiyede değildir. Amerikada da değildir. Aslında hiçbir yerde değildir. Çünkü soyuttur. Ancak para somuttur. Mutlaka bir şekilde elde edilecektir. Artık yasal mevzuat gereği, ve uzaklıklardan dolayı, banka ve çeşitli ödeme alma kurumları buna aracılık etmektedir. Yani ne olursa olsun buradan elde ettiğiniz kazançlar sizin Türkiyedeki hesaplarınıza geleceğinden bu gelir Gelir Vergisi Kanununa göre vergiye tabi olacaktır.
Durum 3 Fatura keserken KDVli işlem yapacak mıyım?
Hayır. Her ne kadar geliriniz Türkiyeye gelse de siz paranızı almak için kalkıp Avrupaya ya da Amerikaya gitmezsiniz. Kdv Kanunu Madde 11 bu yaptığınız işi ihracat olarak saymış ve KDVden istisna etmiştir. Anılan madde şöyledir:
Madde 11
- 1. Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır:
İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler,
yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler
, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiyede verilen roaming hizmetleri,
Madde 12′de ise
; Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgahı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder. Bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.
a) Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
b) Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır.
Süreklilik arz eden her gelir, gelir vergisine tabi olacaktır. Kdvye tabi olması kendi içindeki özel durumu (teslim, hizmetin gerçekleştiği yer vb.) ihtiva etmesine göre değişiklik göstercektir.
Gelir Vergisi Hesaplaması Örnek:
Gelirimiz: (1 yıl için) 10.000,00 TL İndirilebilir Giderimiz: 3.000,00 TL
10.000,00-3.000,00= 7.000,00*%15=
1.050,00 TL
Gelir Vergisi
Son Söz
Cenk Baturun belirttiği noktalara webmaster gözüyle baktığımızda can alıcı nokta hayatını idame ettirecek ve mal varlığını arttıracak kısmı oluyor. Yani siz kazandığınız $100 için vergi ödemek zorunda kalmayacaksınız ki bu zaten sizin SGKnızı ödemeye dahi yetmeyecektir. Tabi ben Range Rovera biniyorum aylık yakıt masrafım 2000TL ben Adsenseden $1000 kazanıyorum hayatımı idame ettiremiyorum sıkıntı çekiyorum da diyemeyiz. Aynı zamanda yukarıda belirtildiği gibi işin devamlılık kısmı da gerekiyor. Vergi mükellefi olmaya karar verirken en can sıkıcı nokta ise buydu, çünkü Adsensein hesap kapatması her an olabilirdi, yani bir daha ki ay Adsense ödeme alacağım meçhuldu ama bu da bahane olmuyor. Düşündüğümüzde hiç bir ticari faaliyetin devamlılığı söz konusu değil nihayetinde.
Adsense ya da internetten elde ettiğiniz gelirin, vergi konusunda canınızı sıkacağını düşünüyorsanız maliye memuru kapınızı çalmadan siz onların kapısı çalmanız her zaman lehinize olacaktır arkadaşlar. Devlet artık vergiler konusunda kuş uçurtmamaya çalışıyor.
Googleın vergi mükellefliğiyle ilgili haberlerini
geçtiğimiz senelerde okumuştuk.
Gelirinizi Türkiyedeki reklam şirketlerinden elde ediyorsanız fatura keserek elde ettiğiniz gelir + %18′ini alıyorsunuz. Örneğin GelirOrtaklari.comdan 1000TL geliriniz varsa fatura keserek 1180TL alıyorsunuz daha sonra bunu Katma Değer Vergisi + Gelir Vergisi şeklinde devlete ödüyorsunuz.
Kaynak:
http://www.seoturk.com.tr/2013/11/15...i-yukumlulugu/