Öncelikle Canonical (Ubuntu) artık linux piyasasının microsoft'u haline geldi. Amazon gibi arama lenslerinin standart olarak kurulu gelmesi nedeniyle linux camiası tarafından Spyware yüklü olarak geldiği iddia edilip, yerden yere vuruluyor.

Ubuntuyla ilgili bir diğer sıkıntı ise artık iyiden iyiye mobil platforma yönelip masaüstü platforma ilgilerinin azalması. 14.04le ilgili açıklamalarında sadece stabilite artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ve kullanıcılarının büyük değişiklikler beklememelerini tavsiye ettiler.

Ubuntunun ruhunu şeytana satmasından sonra elle tutulur dağıtımlardan Fedora'yı ise berbat font rendering'i ve RedHat'in Fedora'yı bir nevi testing branch olarak kullanması nedeniyle eliyorum.

Linux Mint'e gelecek olursak Cinnamon DE henüz çok genç ve bana göre bir süre daha olgunlaşması için beklememiz gerektiğini düşünüyorum. Bence Mint'in en büyük eksisi Ubuntu tabanlı olması. Canonical'ın saçma tercihleri yüzünden bir nevi kendilerini dizginliyorlar. Ubuntu tabanından ayrılarak saf debian tabanına dönmelerinin kendilerini bir kaç basamak yükselteceğine inanıyorum.

Şu an kullandığım dağıtım olan Arch Linux ise Rolling Distro olarak diğerlerinden ayrılıyor. Arch Linux'ün en büyük eksikliği ise grafik tabanlı kurulumunun olmaması. Linux'e yeni geçecek olan kullanıcıların gözünü korkutarak inanılmaz kullanıcı kaybediyorlar. Resmi depoları ve kullanıcı tabanlı deposu AUR ile büyük ihtimalle en güncel ve en büyük depoya sahipler.

Linux'e geçecek kullanıcılara tavsiyem bloatware olarak gördüğüm Ubuntu yerine biraz araştırarak çok zor olmayan Arch Linux kurulumunu öğrenip Arch Linux kullanmaları.
Kaynak olarak http://www.archtr.org tavsiye ediyorum.