Boşa okumak diye birşey yok arkadaşlar lütfen olumsuz düşünmeyin. Size önce olumsuz tabloyu sonra da olumlu tabloyu yazmak istiyorum.

Okuduğunuz bölüm ile ilgili fazla bilgim yok fakat eğitim konusunda sanırım üçüncü üniversiteyi okuduğumdan biraz tecrübem var. Şuanda ülkemizde maalesef gerekli kadro olmamasına rağmen her üniversite aklına gelen bölümü açmış ve oraya öğrenci yerleştiriliyor. Sorun fazla öğrenci alması veya her okulda o bölümün olup puanların düşmesi değil bana göre. Sorun her üniversite her bölüme yeterince önem veremiyor ve uzman kadro oluşturamıyor. Ayrıca ekonomiye ve işverenin talepleri görmezden geliniyor. Bunlardan mezun olanlar da eğitimi eksik alıyor, özgüvenleri kayboluyor ve işsiz ordusuna katılıyor.

Ben İstanbul üniversitesi arkeoloji bölümünden mezunum. Eskiden 5-6 üniversitede bu bölüm varken artık arkeoloji ve alt dallarıyla birlikte 20-30 üniversitede var. Eğitim istenildiği kadar iyi olsun KPSS ile yılda eskiden 1 şuanda 2 kişi atama yapılıyor. Sadece benim sınıfımda 80 kişi vardı ve nerdeyse herkes farklı işlerde çalışıyor. Ülkede 10bine yakın arkeoloji mezunu var ama yılda 2 tane kpss ile atama oluyor. Geri kalanlar ya belediyelere bir şekilde giriyor ya da yıllarca kadro bekleyerek üniversitelerde bekliyor. Devlet az kadro alımı ve kpss ataması olduğu halde her yıl artık kontenjanları yükseltmiş ve 500-1000 arası arkeoloji öğrencisi alıyor.

Devlet bunu yaparken olumsuz düşünmek bizlere sadece zarar verir. Yukarda yazdığım arkeoloji bölümü gibi onlarca bölüm var. İlerde pişman olmamanız için tavsiyelerim şunlardır;

- Bölüm her ne olursa olsun açıköğretim bile olsa okuyun ve hakkını verin. Okuduğunuz bölüm sayesinde genel kültürünüz artar ve diğer insanlardan farklı düşünmeye başlarsınız.

- Bölümde İngilizce veya diğer yabancı dil zorunluğu yoksa bile siz bu devirde bir yabancı dil bilmek zorundasınız.

- 3 veya 4 sınıftayken mutlaka aöf sınavsız ikinci üniversite tarzında gibi bir sistemle 2 yıllık bile olsa bir bölümü bitirin. Zaten okurken zorluk çekmez son 2 yılınızı dolu dolu geçirirsiniz.

- Burada bunu okuyanlar çoğu bilgisayar ve programlar ile ilgili bilgili olabilir. Fakat Ofis uygulamaları ve programlarını iyi derecede bilmek zorundasınız. Bilmiyorsanız ismek dahil herhangi bir kurs ile tamamlamaya çalışın. Üniversitelerde doktora programında bile düzgün Excel, Word, PowerPoint kullanmayı bilmeyen var. Photoshop, Ftp ve diğer programlardan bahsetmiyorum bile.

- Okuduğunuz bölümle veya alakasız da olabilir kitap okuma alışkanlığı edinin. Kitap dışında devamlı yeni bilgiler edinin.

* Siz bu saydıklarımdan bazılarını yaptığınızda isterseniz sıradan bir bölüm okuyun hayatınızda bazı şeyleri başarmış olacaksınız ve bir hedefiniz varsa ne kadar zorluk çıkarsa çıksın ona ulaşırsınız. Fakat sadece sınavlarda kasıp bir bölümü kazandığınızda o üniversitenin hayatınızı kurtarmasını bekleyemezsiniz. Devletin size sahip çıkmasını ve size hayalleriniz için size yardım etmesi gerektiğini de bekleyemezsiniz.

Okuyun, kendinizi geliştirin sonrasında hayata bir adım önde başlayın. Sınavlar, zorluklar, adaletsizlikler bu ülkede hiçbir zaman bitmez. Bitmesini bekleyerek hayatınızı mahvetmeyin. Siz kendinize düşeni yapın gerisi gelir. En kötü ihtimal okuduğunuz bölüm ile alakalı olmasa da başka alanlarda hakkınızı alırsınız.