emrefba adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam acemiyim ya bana ehliyet kursunda hocalar sürekli dururken debriyaja bastırıyordu, bizim arkadaşlar da basma debriyajı yersin diyor. Ayrıca kursta hocalar araç giderken gazı bırakırsam debriyaja basmazsam stop eder diyolardı ama durum böyle değil galiba benim felaket kafamı karıştırdılar ya. Boşta frene basarsam fren şişmez mi hocam ?
Hocam kurstaki hocalar doğru öğretmişler. Dururken debriyaja basmak gerekir çünkü araba istop eder ÇÜNKÜ araba viteste olduğu için durma anında İSTOP EDER. Bu nedenle dururken debriyaja bas derler. Onun yerine vitesi boşa at.

Örneğin; kırmızı ışıklara gelmene 100m kaldı. Arabayı boşa al, sadece frenle dur. Boşa attığın zaman arabayı sadece frenle durdurabilirsin, böylece uzun bir süre boşuna debriyaja basmamış olursun.

Ben genellikle boşta giderim rampa aşağı vs de Bazı arkadaşlar boşa atmanın çok tehlikeli olduğunu söyleyebilir, nitekim haklılar da ancak biz bözle gördük büyüklerimizden.

Heee hızın çok fazla ise vitesi 3 ya da 2 ye takarak motor freni de yapabilirsin. Böylece durman kolay olur. Fakat hızlı gitmemek lazım.