Hocam öncelikle hayırlı olsun çünkü siz bu işletmeyi devralacaksınız Yazışmaları baştan aşağı okudum belki farkında değilsiniz ama birisi "bu işletme değer" dediği zaman tamamdır deyip alıyorum deme ihtimaliniz oldukça yüksek. Yanlış anlamayın beni, çoğu işimde ben de öyleyim biraz ikna edici desteğin olmasını bekliyor insan ve sonuçta da kendi bildiğini yapıyor. Öyle görünüyor ki siz de zaten bu işi yapacaksınız. O yüzden bence başlangıç aşamasını değil de sonrasını düşünmeye başlayın. Yani işletmeyi devralmış gibi kendinizi düşünün ve ona göre elinize bir kağıt bir kalem alıp olabildiğince kendinize dürüst davranarak artılarını eksilerini yazın.

Hatta ben objektif olamam diyorsanız güvendiğiniz birisine durumu anlatın ve sizin için artıları eksileri onun gözüyle çıkarmasını isteyin. O zaman sizin göremediğiniz şeyleri görebilme imkanına sahip olursunuz. Bana sorarsanız şahsi fikrim bu işlere hiç bulaşmayın derim. Ticaretin şakası olmuyor bir bakmışsınız 50.000 içerdesiniz yok yere. Sonra düzelteyim derken mazallah daha da yuvarlanırsınız içeri. Hem siz zaten iki işi 1 yıl toplamda da en fazla 3 yıl yürüteceğim demişsiniz.

Şimdi şöyle düşünelim, dükkanı her şeyiyle 25'e aldınız. 5 de masraf yaptınız etti size 30.000. Bu insanlar sandığınız kadar iyi olmasınlar ve aylık ciroda yalan söylemiş olsunlar ama yine de o kadar kötü insanlar değillermiş ki aylık 3.000 ciro yaptı. Masrafınız da hadi yine en en iyi ihtimal dedikleri kadar olacaktır daha yukarısı olur daha aşağısı olmaz o da olur size 2.000 size ne kaldı 1.000 lira. 2014 Haziran'a kadar 1 kuruş harcamadınız artı olarak desek yapar size 7.000 lira. E PS4 çıktı kimse ps3'e bakmaz oldu eldeki makineleri en fazla 400'er den satacak yerlerine en az 900'den ps4 alacaksınız 6 makine var. Siz hemen yapayım dediniz hepsini değiştirdiğiniz ne yaptı masraf 33.000 lira. Peki siz bu zamana kadar ne kadar kazanmıştınız 7.000 lira. aradaki 26.000 lirayı karı iki ye bile katlasanız ancak 13 ayda çıkarırsınız. Yani toplamda 21 ay olacak. 21 ay boyunca sırf sermayeyi kurtarmaya çalışacaksınız. He siz 1 yıl çalışacağım diyordunuz o zaman zaten en iyi ihtimalle aldığınız fiyata devretseniz bile zaman bölü kardan zararlı olduğunuzu göreceksiniz. 3 sene derseniz evet o biraz daha iyi 2 sene 0 karla çalıştıktan sonra 3. sene her şeyin yolunda gittiğini düşünürsek kazanmaya başlarsınız.

Bir de aklıma şu takıldı. Bu devirde kimse altın yumurtlayan tavuğunu kesmez. Yani köymüş, memleket sevdasıymış ya da yaş geçmiş bunlar bana çok inandırıcı gelmedi. Köyünü mü özledin memlekete mi gidemiyorsun? Kapatırsın dükkanı 1 aylığına ne elektrik gelir ne su giderin düşer 1.000 liraya hadi olsun 1.500 liraya. Gider yaparsın tatilini gelince açarsın kitlen azalsa bile 2 ayda zararı kapatıp yeniden devam edersin işine ya da hiç mi torun torba kardeş yeğen yok. Koyarsın cebine 1500 lira nasılsa karın 3.000'miş, hadi işi tam yapamadı 1500'de yeğen zarar ettirdi 0'a 0 elde var 0 ne zarar edersin ne kar ama tatilini yapar işine dönersin. Yani hocam her denilene inanmayın.

Ne sizi tanırım ne de o dükkanda gözüm var Sadece aynı forumda olmamız ve bize danışmış olmanız dolayısıyla zarar etmenizi sonradan üzülmenizi istemem. Ancak yine söylüyorum siz o dükkanı alacaksınız biz ne dersek diyelim Allah hakkınızda hayırlısını nasip etsin.