Ben olayın uzmanlık alanım olan kısmı ile yani deepweb tarafı ile ilgileniyorum.
Öncelikle bitcoine son yıllarda yatırım yapmak yada basit bilgisayarlar ile yatırım yapmak pek mantıklı değil. Birçok yatırımcıki buna bizde dahiliz bitcoin 2$ iken sürekli bitcoin alan kişileriz, TR'de daha adı duyulmamıştı o zamanlar. Alınanlar üzerinede bitcoin için çalışan yüzlerce yüksek güçte sunucu eklersek ve hashlerden gelen ödülleri koyarsak şu an bizim kazancımız pek çok yatırımcının 30 yılda kazanacağından çok daha fazla. Sadece 1 BTC'yi zamanında 2 $'a alarak 100 katını kazandık mesela. Elimizdeki BTC'de az değil(di). Ha sert düşüşler yokmu var. Her yatırımın riski vardır.
Şimdi gelelim olayın darknet tarafına. Öncelikle belirtmem gerekirse silkroad aslında kapanmadı. Silkroad temel anlamda onlarca marketin oluşturduğu bir grup. Mirrorlarından biri kapandı ve maalesef ismini veren en büyük mirror gitti. Ya aslında mirrorda diyemeyizde market zincirinin en büyük şubesi diyelim. Daha sheep var, a**** var. İpek yolu hala etkin. Devenin (silkroadın) kapanması ilede bu küçükler altın dönemlerini yaşıyor özellikle sheep. Silkroad ağında sadece uyuşturucu ve silah satılmaz. Aklınıza hayalinize gelmeyecek pek çok legal ve illegal şeyler satılır. Tabi garip şeylerde çıkar arada: mesela tank satan vardı bir ara, soğuk savaş döneminden.
Bitcoin darknet gibi gizliliğin ve anonimliğin yüksek olduğu bir yerde kullanılabilecek tek para biçimi. Banka yok, devlet yok, teminat yok ama pazar var. Paranın nerden gelip nereye gittiği belli değil. İzlenemez. Buda btcyi darknet için vazgeçilmez yapar.
Arkasında devlet olmadığı içinde adını hatırlayamadığım bir düşünce (akım) mensubu pek çok kişi bu elektronik para birimini kullanıyor. Dünya belkide tarhinde ilk kez böyle bir para birimini tanıyor. Şu an ABD'den domain alabilirsiniz, Güney Kıbrıs'ta alışveriş yapabilirsiniz. GK tanıyorsa AB tanıyor emektir vb vb. Türkiye'de de bu para ile çalışanlar var. Ha ben altın ile çalışmayı mantıklı buluyorum, ama btc ile çalışan şirketlerde var. Genel olarak kumarhanelerin ve illegal aktivitelerin yoğun olduğu bölgelerde BTC kullanımı fazla. Sebebinide yukarıda belirtmişsiniz zaten. İzlenememesi ve banka devlet denetimine tabi olmaması açısından tercih edilir bitcoin bu işlerde. Yani aynen darknette kullanıldığı gibi.
Özetlemek gerekirse btc belkide şu an için dediğiniz gibi mantıksız bir yatırım ama sizinde belirttiğiniz gibi zamanında yatırım yapanlar (en azından yönettiğim eski firmam adına konuşuyorum) şu an bunun kaymağını yiyorlar.
İyi forumlar...