Kıdemli seviyeye başvurabiliyormuşum

Herşeyi bir kenara bırakalım. Dünya devlerinin siber savaş uzmanları var. Bizde olunca geçen haberlerde gördüm beyaz şapkalılara ak şapkalı diyorlar. Yahu ne alaka? Herşeyi siyasete bağlamaya bayılıyoruz.

Şunu söyleyin siber güvenliğimiz kime emanet? Yurtdışında eğitim gören siber güvenlik uzmanlarına. Sen gidip bu adama güveniyorsunda kendi yetiştireceğin adamamı güvenemiyorsun? Kendine siber ordu diyenleri gördük Türkiye'de. Milleti zombi yapıp şuraya buraya botnet yapıyor. Sonrada vatan millet sakarya diyerek bilmem hangi ülkede o saldırı için el altından aldığı paraları eziyor. İsrailli bir firmanın web sitesini hacklemekle hacker olunuyor maalesef. Buda bir başarı takdir ediyorum tabi. Bunuda yapamayan var. Ama sıkıyorsa adamların uyarı sistemlerini çalıştırmadan verilerini çek. Yapan var ismini bile duyamazsınız. "Hacker" dediğimiz adamlar bunlar işte.

TSE belkide bana göre en mantıklı işi yaptı. Eğer gerçekten yetiştirebilirse siber ordu olarak dünya devleri arasına girebiliriz. Türkiye'de o kadar kıdemli güvenlik uzmanları varki. Dünya bankasının ceosunun önünde ceket iliklediği bir gri şapkalımız vardı. Türkiye'deki bir bankaya dünya bankasına yaptığını yapsa içerden çıkamaz, dünya bankası adamı dudak uçuklatacak maaşla işe aldı. Beyin göçünüde engeller bu durum. Nasıl güveneceğiz kısmına gelirsek: Bu ülke istihbarat ajanına ne kadar güveniyorsa o kadar güveneceğiz. Köstebeklerin ömrü uzun olmaz zaten. Eğer yeterli olanak sağlanırsa ben devleti sevmedim çıkmak istiyorum durumlarıda yaşnmaz bence.

Siyah ve gri şapkalıların bu işe alınmasına karşı değilim. Fakat dikkatli olunması gerekiyor. Sonuçta savunma kadar saldırıda önemli bir faktör.

Ha hacker diye tutup script kiddie yada lamer almasınlarda, bir tek ondan korkuyorum. Birde heykır okanlarımız var bizim biliyorsunuz. Umarım "torpil" sistemi bu işte geçmez yoksa sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum.

Herşeyden önce devletin güvenlik açıklarını kaptması gerekiyor. Teknolojik açıdan komple yenilenmeli devlet. Birde en büyük güvenlik açığı var tabi, eğitilmeleri lazım. Bunlar olmadan Çin ordusu siber güvenliğimizi sağlasa boş.