Arkadaşlar 16 yıldır bu sektörde olan ve halen hatrı sayılır firmaların düzenli olarak desteklerini veren birisi olarak son zamanlarda dikkatimi çeken ve bir çok kişininde merak ettiği bir konu hakkındaki izlenimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Aslında bu konuyu geçenlerde isimtescilin reklamını görünce yazacaktım. Reklamda çok dikkat çekici bir cümle vardı "Sınırsız Alanmı ? Gerçekçi Olun" yazıyordu hem güldüm hemde hak verdim.

Sınırsız Hosting Mümkün mü ?

Aslında teoride mümkün olmayan ve pratikte bugün bir çok firmanın uygulamaya aldığı bu hosting türü, fiziksel anlamda mümkün değildir. Halk tabiri ile konuşmak gerekirse bu gün en baba makinenin bile bir sınırı var. Hele bu makine "shared" ortama sunulmuşsa çok daha vahim bir durum var.

Sınırsız Kullanmıyorum ama ihtiyacımı karşılıyor ? Sorun var mı ?

Sınırsız hosting alan kişiler doğal olarak kendi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bu paketi seçmiş ve şu ana kadar (belki) sorunsuz devam etmiş olabilirler. Ama; farz edinki art niyetli bir kullanıcı sizin sözüm ona sınırsız hostingli sunucudan satın aldı, gece 01-02 arasında ftpden dosya atmaya başladı ve ortalama bir saat içerisinde 150-200 GB data attı.

Bu gün sınırsız hosting satan bir çok firma 2*120 SSD üzerindeki yada 2*2 TB'lı sunucuları seçmektedir. Hadi bu senaryoda hız için SSD satan firmaların tamamı bu tehdit ile karşı karşıyadır.

Peki Maliyetler Gerçekten Kurtarıyor mu ?

Art niyetli birilerinin olmadığı tertemiz bir sektörü hayal edersek ve sıfır sorunun yaşandığı bir ortamda maliyetlere bakalım.

32 GB Ram, 2*120 SSD Bir Sunucu : 130 TL Aylık (OVH baz alındı)
cPanel Aylık Kirası : 67 TL Aylık
LiteSpeed : 60 TL Aylık
Toplam : 257 TL Aylık Ödeme

Yıllık ise; 3084 ~ 3100 TL yapar.

Bir sunucuya performansı sabit tutmak adına maksimum maksimum 400 Hesap açılması önerilir. Dikkat reseller demiyorum hesap hostingden bahsediyorum. (Diski hesap edersek bu sayıya ulaşmak çok daha zordur)

Gene sabit ortalama bir hesap yaparsak; 1 Reseller ortalama 10 hosting açsa, ortalama o makinede 40 Reseller olması lazım (bu hesaplar maksimum ve zorlayarak ulaştığımız rakamlar)

Piyasada hepimizin dikkatinden kaçmayan ilanlar var, yıllık 40-50 TL ye sınırsız reseller satılıyor.

50 TL den satan firmalar üzerinden hesap yapacak olursak.

Hosting Sunucusu : Yıllık 3100 TL
40 Reseller X 50 TL : Yıllık 2000 TL

Bu rakamı %50 arttıralım iyice zorlayalım.

Hosting Sunucusu : Yıllık 3100 TL
60 Reseller X 50 TL : Yıllık 3000 TL

Yıllık 100 TL içerdeyiz. Bu konuda kimseye laf etmek yada kimseyi karalamak istemediğimiz için eksik 100 TL yide başka hizmetlerden çıkardığını kabul edelim.

Bu hesaplama çok kaba hesaplanmış, kişinin (kişinin diyorum firmalar bu tür satıştan uzak dururlar, çünkü her personel + maliyettir) yemesi, içmesi, giderleri vs sorunları hesaba dahil edilmemiştir.

Neden her firmada yok ?

Sınırsız hosting satışları özellikle yurt dışı firmalardan aşina olduğumuz bir pazarlama biçimidir. Ama ! o firmaların pazarlama biçimlerine göz attığımızda; o firmaların geçmişlerinide göz önünde bulundurarak, müşteri portföy ve diğer hizmetlerinide hesaplamamız lazım.

Bu gün hostgator daha 1-1,5 yıldır sınırsız hosting satmakta, goddady 1 yıl olmadı, 1and1 son 6 aydır satıyor, ve hepsinde en az milyon host

Bu firmalara lütfen dikkat edin, bu firmalar sınırsız reseller satmıyor. Bu firmalar sıırsız hosting satıyorlar.

Bu firmaların reseller fiyatlarını incelediğinizde olması gereken ama bize aşırı gelen bir fiyat ortalaması göreceksiniz.

Sınırsız reseller satsalarda zarar etmeyecek olan bu firmalarda neden reseller olmadığını yukarıdaki hesaplamamdan da anlarsınızki maliyetler ve sunucu performansı söz konusudur.

Tekrar ediyorum, amacım kimseye laf etmek, kimsenin pazarlama şekline laf etmek değil, ama ucu gerçekten çok tehlikeli yerlere giden bu pazarlama tekniğinin bir kez daha düşünülmesi gerektiğinin altını çizmek istedim.