Zeka + Yetenek + Özveri + Disiplin + Ahlak + İmkan = Messi
Şimdi diyeceksiniz ne saçma bir başlık bu. Aslında Messi örneği yerine Ronaldo'yu da koyabilirim hiç farketmez. Böyle bir konuyu uzun zamandır açmayı düşünüyordum çünkü milyonlarca insanın ortak zevkiyle alakalı bir konu. Hoş spor bölümüne açabilirdimde ama bu bölüm çok daha fazla rağbet alıyor sanırım ya da genel bir konu olduğundan Off Topic bölümünü uygun buldum.
Yukarı da genel olarak bazı özellikler saydım ve bu özelliklerin Messi'de olduğunu varsaydım ki %99 herkes bana bu konuda hak verecektir. Messi olmak kolay değil. Tüm o özelliklerin olması şart. Mesela Messi çok zeki bir insan olmasa o pasları ve muhteşem golleri atamaz sadece hızı ile bir şeyler yapmaya çalışırdı. Bunun çok örneği var isim vererek kimsenin zekasına hakaret etmeyelim.
Peki neden bir Messi bu kadar zor çıkıyor?
Öncelikle şunu söylemem gerekir. Emin olun dünyada Messi gibi 10 insan yaşıyordur. En azından ona yakın derecede yetenekleri olan 10 insan vardır. Keşfedilen ise sadece Messi ya da Ronaldo oluyor.
Messi olabilmek için çocukluktan itibaren futbola gönül vermek gerekir. (tabii yukarıda saydığım özelliklerde olacak) Bir çocukta Messi yetenekleri olabilir ancak o çocuk futbolu hiç sevmeyebilir ya da futbol oynayacak imkanı olmaz. Mesela öyle bir yerde oturuyordur ki etrafında kimse futbol oynamıyordur. Ya da ailesi evden çıkmasına çok fazla izin vermiyordur ve böylelikle bu yeteneğini ortaya çıkaramıyordur.
Konuyu çok fazla uzatmadan neden Türkiye'de bir Messi olmadığını tartışalım.
Messi yerine Mesut Özil'i örnek göstermek aslında çok daha mantıklı. Çünkü kendisi bir Türk ve dünyadaki en iyi 10 futbolcu arasında olduğu artık tartışılmaz herhalde. Benim için ise şu an yaşayan en iyi orta sahadır kendisi.
Türkiye'de nüfusun 70 milyon olduğunu varsayalım. Almanya'da ise yaklaşık 3-4 milyon Türk vatandaşı var. Belki de daha az. Ancak baktığımızda Almanya'da İlkay, Mesut gibi çok kaliteli futbolcular çıkabiliyor. Bizde ise yıllardır bu tip kaliteye sahip hiç futbolcu çıkmıyor. Normalde Mesut gibi her yıl bir futbolcu üretmemiz gerekiyor. Baktığımızda son yıllarda sadece Arda Turan var ve o da ne kadar iyi tartışılır. Bir Mesut değil sonuçta. 10 yılda 1 Sergen, 1 Arda çıkıyor işte.
Portekiz nüfusu 10 milyon. Oyuncular; Ronaldo, Pepe, Quarisma, Nani, Fernandes (türk olsa herhalde büyük yıldız derdik)
Türkiye nüfusu 70 milyon. Oyuncular; Arda
[B]Sonuç olarak fikirlerim. Sizlerde fikirlerinizi yazarsanız sevinirim./B]
Messi gibi ya da en kötü Mesut gibi bir oyuncu belki Türkiye'den de çıkabilir fakat bunu başarabilmek için çok sağlam bir altyapı yapılması gerekiyor.
- Milli Eğitim ve Spor bakanlığı ya da futbol federasyonu birlikte çalışmalı.
- İlkokul'da ligler kurulmalı ve her sınıf için bir futbol hocası bölümü açılmalı. Bu şekilde hem yeni iş olanakları doğar hem de altyapıdan yetişen futbolcularımız sayesinde devletin bu öğretmenlere ödediği paralar ileride kat kat geri döner. (Mesela bir dünya kupasını alsak, bir Almanya ya da İspanya gibi olsak olimpiyatları bize vermemezlik yapamazlar)
- Çocuklar boş zamanlarını Pc'de ya da saçma sapan çizgi filmler izleyerek geçiriyor. Tamam yapsınlar bunları ama futbola gönül verenleri de küçük yaşta eğitilsin. Hem spor yapmak bir çocuğun gelişimine inanılmaz derecede katkıda bulunur.
- İlköğretim okullarında kurulan düzenli ligler sayesinde 10 yıl sonra Türkiye futbolcu cennetine döner. Tabii bunun için her okula bir stad ve tesis gerekiyor. İngiltere'de o kadar çok stad var ki zaten İngiltere liginde kolej takımları da düzenli liglerde oynuyor. Paraya kıyılıp bu tesisler yapılmalı.
- Üniversite'de açılacak futbol antrenörlüğü bölümlerinden yetişen hocalar çocukları küçük yaşta eğitecek. Gerek vücut kaslarını, gerekse onları nasıl ahlaklı bir futbolcu olacakları hakkında en iyi şekilde yetiştirecekler.
- Takımlarda oynayan çocuklara ödüller verilecek. Ne bileyim şampiyon olan takım oyuncularına altın verilebilir. Bu çocukların oynadığı maçlar mesela 5 lira gibi paralarla izletilebilir ve böylece bu işten para da kazanılabilir. Kısacası bu işte rant olabilir ve bu şekilde de zamanla kalkınma sağlanabilir.
Şu an ülkemizde Mesut gibi, Alex gibi ya da Messi gibi zeki çocuklar var ama maalesef yeteneklerini keşfedemiyorlar ve keşfedilen de zaten bir yere gelemiyor.
Zeka + Yetenek + Özveri + Disiplin + Ahlak + İmkan = Bunları çocuklarımıza küçük yaşta aşılamamız gerekiyor ki Türk futbolu bi 20-30 yıl sonra bir Almanya ya da İspanya olabilsin.