İşi uzatmak istemem ama ben zaten pazar payında geçti demedim.

Rahatsizim bu turkce ogretmenlerinden. Dogruduzgun yeni nesile turkce ogretememisler. Arama motorunun ziyaretci sayisinin artmasinin, onun pazar payinin artmasi ile ayni sey oldugunu genclik bilmiyor. Alinin dukkani velinin dukkanindan cok satis yapiyor demek, alinin bakkalinin pazar payinin velinin bakkalinin pazar payindan buyuk oldugu anlamina otomatikman gelir.
Malumunuz forumdada çıkmıştı ilk kez geçen ay amerikada yahoo ziyaretçi sayısı, Google'ı geçmişti.
Guler misin, aglar misin. Aksam gazetesinde ucuza calisan editorler var. Bu adamlarda sultanahmet ingilizcesi kadar bile ingilizce yok, ama sorsan Obamadan iyi ingilizce bilirler. Adamlar populer bloglarda cikan bir yaziyi okuyup anlamadan ceviriyor, memleket insanida okudugunu anlamiyor, sonucta Yahoo Google'i gecti diye olayi kavriyor.
Olayi anlatayim, ogrenin, cahil kalmayin. Comscore sirketi internetteki ziyaretci sayilarini olcer. BUnlari hem tekil olarak olcer, hem cogul olarak olcer. Mesela sen r10.nete bu ay girdin, tekil olarak bunu 1 sayar. Bu ay istersen 100 kere daha gir, tekil olarak 1 giris sayar. Siteye 100 kere girersen, 100 cogul sayar. Arama motorlari karsilastirirken, cogul girisler sayilir. Cunku onemli olan kac defa arama yapildigi. Aksam gazetesindeki haber arama motorlari icin degil, Google sites ve yahoo sites icin. Asagida detaylari var.
Comscore dunya uzerindeki en fazla tekil girisin oldugu sirketlerin sitelerindeki hitide sayar, ayni zamanda arama motorlarinin pazar paylarinida olcer. Bunlarin ikisi ayni sey degil. Ama dogru duzgun turkce bilmeyen yurdum insani bunu anlamaz, ben zaten pazar payi demedim diye arguman ureten insanin bunu anlamasi zaten imkansiz.
Comscore en fazla tekil ziyaretci ceken 50 sirketi (siteyi degil) piyasaya aciklar. Site degil, sirketi aciklar. Mesela blogger Google'a bagli, amerikali bir insan evladi bir ay boyunca bir kere Google'a girmesin, bir kere blogger'a girsin, tekil ziyareti sayisinda "Google Sites"a girdi sayilir. Mesela flickr.com Yahoo sirketidir. Flickr'a firen "Yahoo sites"a girmis sayilir. Yahoo'nun Google'i gectigi alan toplam unique ziyaretci sayisi. Arama motorlariyla bunun direkt alakasi yok. Aksam gazetesi Google Sites ve Yahoo sites'i karsilastiriyorl. Onuda yanlis yapmis ampuller. Zaten 2011'dede bu alanda Yahoo sites ondeydi. Bu aksam gazetesindeki cahillerin anlattigi gibi degil olay, yani ilk defa gecme diye bisey yok. Yahoo tepetaklak gitti bir ara, simdi yeni yeni toparlaniyor, ondanda sitelerinin hiti artmuyor, piyasadaki siteleri satin alarak buyuyor.
Deidigim gibi bir naneden anlamayan adamlari editor yapiyorlar, adamlar haberi yaziyor, vatandas zaten anlayamiyor. Insan gibi anlatsalar neyin ne oldugunu vatandas belki cozecek olayi. Adamlar teknoloji editoru olmus, dunyadan haberi yok. Yahoo mayis ayinda tumblr'i satin aldi. Tumblr alexasi 20 civarinda dolanan populer bir servis. Tumblr'a gelen hitler artik "Yahoo sites" icinde gozukmeye basladi, onun icin tekil sayisinda Google siteslari gecti. Yoksa yahooda ciddi hareketlenme yok, yahoo arama motorunda gram ilerleme yok.
Ha buraya kadar anlattiklarim Google sites ve Yahoo sites icindi. Bundan sonrakiler arama motorlari icin.
Asagida google ve yahoo'nun arama motorlari pazar paylarini temmuz ayi icin gosteren tablo var. yahoo'nun Google'i arama motoru pazarinda gecmesi yakin zamanda ihtimal dahilinde degil. CUnku yahoo'nun zaten arama motoru bolumu Bingte. Yahoo arama motoru opazari yerine, portal olma olayina odaklandi. Gelecek vadeden sirketleri topluyor. Son 4-5 ayda 15-16 tane sirket satin aldilar. Yani arama motorunda bir gecme durumu olsa Bing gecer once.
Zaten egitim sisteminin ana sorunu bu. Insanlar sadece okuyor, okudugunu anlamiyor. Editor dedigimiz adamlar derdini anlatamiyor. Acinacak halde memleketin genel okudugunu anlama kapasitesi. Hem anlamiyorlar, hemde anladiklarini sanip, ukala ukala cevap veriyorlar. BU memleket ayvayi yemis, siz nasil Cinlilerle, Hintlilerle rekabet edeceksiniz. Bir sirketin pazar payi 66%, digeri 11%. Aylik bazda gecti diyor adam yahu. Insan bi dusunur yahu, 11% nere, 66% nere. Microsoft 10 yildan beri yaklasamiyor, bunlar 1 ayda google'u nasil gecer. Allahaskina biraz dusunun.