Konu amacını aşmış. Tartışmaya dönüşmüş. Arkadaşlar zorunlu askerliği siz kaldırmayacaksınız. Boşu boşuna tartışıyorsunuz. Bence kaldırılmalı. Çünkü eskisi gibi değil hiçbir şey. Dünyanın yarısından çoğunda zorunlu askerlik yok. Olanların da %90'ında 1 yıldan az bir süre zorunlu askerlik var. Bu benim görüşüm. Başka biri başka bir görüşe sahip olabilir. Saygı duyarım. Aynı saygıyı gördükçe tabii..

Analize gelince.

Bu hükümet daha 2 sene evvel "askerliği kısaltırsak vatanı kim koruyacak?" demişti. Şimdi kısalttı. Kısaltma aşamasında tamamen kalkabileceğiyle ilgili bir "bakan"dan açıklama yapılıp nabız yoklandı. Neden?

- Hükümet orduyu Gezi eylemlerinde kullanamadı. Çünkü ordu halktan oluşuyor ve halktan oluşan ve bir karşılık gözetmeksizin o görevi üstlenen orduyu halkın üzerine salıp silah sıktırmak imkansızdır.
- Her ne kadar Balyoz, Ergenekon gibi davalar görünse de bu hükümet darbeden çok korkuyor. Çünkü darbe gelecekse esas bu tip aşırı dinci ve kendi yaşam tarzını insanlara zorla yaşatmaya çalışan hükümetlere gelir. Özel bir durum olmadıkça.

Ben bu adamlardan ileride zorunlu askerliği kaldırmalarını beklerim. Çünkü profesyonel ordu olmadıkça emir verebilecekleri şakirt adamlar olmayacak ve Gezi eylemleri gibi büyük eylemler olursa orduyu kullanamayacaklar. Polisin de yapabilecekleri kısıtlı ne yazık ki, eylemlerde gördük. Silahlı, kasklı, kalkanlı, biber gazlı hatta zırhlı araçlı adamlar halktan nasıl g..tüm g..tüm kaçıyorlardı, hayretle izledik.

Bu yüzden hükümet her ne kadar orduyu eline geçirmişse de profesyonel orduya geçip maaşa bağlayacağı, aynı polis gibi "ben emri yerine getirmezsem para alamam" diye düşünecek insanları orduya toplaması şart. Hele bu ordu kendi adamlarından oluşursa değmeyin adamların keyfine.

Bu yazdıklarımı görmek için çok zeki ya da askerliğini yapmış olmanız gerekmez. Genelkurmay başkanı olmanız da gerekmez. Sadece gündemi biraz takip etmeniz yeterli. Dünyayı 1940'lardaki dünya zannedip "askerlik kalkarsa ülke işgal olur" demek, zorunlu olarak askere gidenler geçmişte can verenleri hayata döndürüyormuş gibi "şehitlerimizin kanı yerde kalacak" demek falan, bunlar duygusal yorumlardır. Mantıkla bakmak gerek bu tür işlere.