Türkiyede büyük verimerkezlerinin sunduğu cloud yapıları inceleme fırsatım oluyor, genelinde gördüğüm sorun performans düşüklüğü ve performans kaybının disk tarafında olduğu.
Bu da sanırım cloud yapısının bizim Türkler tarafından sadece ''kesintisiz altyapı'' olarak anlaşılması. Gerçek bir cloud yapısı kesintisiz altyapı haricinde orta seviye bir dedicated sunucunun performansını verebilmeli, yurtdışındaki cloud yapılar bu mantıkla yola çıkıyor ve oldukça da başarılılar.
İsim vermek gibi olmasın Türkiyedeki büyük bir verimerkezinin cloud yapısını kullanan bir müşteri ile çalıştık, sunucusunda öyle aşırı bir yük yok ama sunucuya hafif yüklendiğimizde sunucu kendini kaybediyor çatır çatır i/o yapıyor. Biraz inceledim cpu tarafı yeterli ama disk tarafı bağırıyor. Sunucu boştayken hemen bir okuma testi yaptım 40 mb/s gibi standart sata diskli vps-vds okuma hızından kat kat düşük bir performans ile karşılaştım, müşterinin ödediği parayı duydum birde öyle bir şok yaşadım. Tabiki gerçekten iyi altyapı oluşturup hem kesintisiz altyapı hemde iyi performans sağlayan firmalarda var ama onlarda sanırım kendilerini yeteri kadar ifade edemiyor, cloud dendiğinde akla hemen birkaç büyük yer geliyor onlarda da yazdığım gibi performans sıkıntısı var.
Ha birde vds satıp cloud bu diyen güruh var, o konuyu ayrı bir başlıkta tartışırız.