Google son güncellemesi olan Hummingbird güncellemesi ile deyim yerindeyse seo ve backlink olayına tüy dikti. Sitelerimize zamanında yaptığımız onca çalışma artık yarardan çok zarar getirmeye başladı. Hatta son zamanlarda eski yöntemleri terk etseniz dahi eski backlinkleriniz işleme alındığından yine sıralamadan düşmeye ve hit kaybına neden olmaya başladı.
Ama artık alışkanlıkları değiştirmenin vakti geldi. Google bu son güncelleme ile beraber soru cümlelerini kullanan siteleri bir adım daha ileriye almaya başladı.
Dikkat ederseniz haber sitelerinin bir çok sıralama da bu kadar üstte yer alması sadece Google News kaydı olduğundan değil, başlıkların da soru cümleleri kullanmaları. Bir çok haber sitesi başlık açarken örneğin "iPhone 5S ne zaman satışa çıkacak", "IOS 7 beta çıkış tarihi", "x dizisinin yeni fragmanı ne zaman yayınlanacak" gibi soru cümleleri kullanıyorlar.
Ben artık anahtar kelimelerin tarihe karıştığını düşünüyorum. O yüzden artık "Ne, ne zaman, dene, nerede, nasıl, niçin, kim, kimdir, hangi tarihte, saat kaçta, nasıl yapılır, nasıl gidilir, nasıl alınır" gibi soru cümlelerinin başlıkta ve içerikte yer aldığı içeriklerin artık daha ön sıralarda yer aldığına ve alacağına inanıyorum.
Misal, etkinlik takvimi ile alakalı (konser, fuar, organizasyon takvimi) gibi bir siteniz varsa ve
Tarkan Harbiye Açık Hava Konseri hedef kelimeniz ise bundan sonra başlığınız anahtar kelimeden ziyade soru cümlesi olmalı. Yani "
Tarkan yeni konseri ne zaman?", "
Tarkan nerede sahne alacak?", "
Tarkan Harbiye Açık Hava Konseri ne zaman?" gibi soru cümlesi içeren başlık kullanmalısınız. En azından içeriğiniz de soru cümlesi kullanıp, ardından sorunun içeriği hakkında bilgi vermelisiniz. Eğer dediğim yöntemi kullanırsanız Google diğer arama sorgularına ait sonuçların sitenizde olduğunu fark edecek ve sizi yukarılara atacaktır. Tabii bunu backlink alırken de kullanabilirsiniz. Onu da artık kendiniz türetin
Yeni açılmış bir dizi sitesi sahibinin soru cümleleri kurarak (x dizisi ne zaman başlayacak, x dizisi oyuncuları kimlerdir, x dizisi seti nerede) sıralama da zahmetsizce ve fazla emek harcamadan sadece 3-5 makale ile nasıl yükseldiğini görebilirsiniz.
Zaten Hummingbird güncellemesinin asıl amacı hedef kelimeyi saf dışı bırakıp kullanıcıyı arama motorunda soru sormaya yöneltmesi. Google kullanıcısı bundan sonra sanki arkadaşına soru soruyormuş da cevap bekliyormuş gibi Google ile iletişime geçecek. Bir yandan kullanıcı için çok yararlı olan bu algoritma diğer taraftan biz site sahiplerinin zararına neden olacak. Algoritma değişmiş olsa bile kullanıcı alışkanlıkları ve arama teknikleri değişmediği için halen arama sorgularında insanlar istediği sonucu elde edemiyor. Bu da algoritmanın yanlış ve hatalı inşa edildiği izlenimini bırakıyor.
Bundan sonra Google rakip olarak Bing, Yahoo, Yandex gibi popüler arama motorlarından ziyade Wolfram arama motorunu rakip seçiyor. Çünkü o da aynı şekilde soru cevap şeklinde çalışan bir arama motoru. Zaten soru cümlesi ile başladığınız, yada matematiksel hesapları arama kutucuğuna yazdığınız da sizi sonuca dair web sitelerine göndermekten ziyade arama motoru sayfasından ayrılmadan cevap vermeye çalışıyor.
Zaten Adwords kelime aracı, Webmaster tool trafik kaynakları ve not provied olayı sitenize gelen bağlantıları ve aranma hacimlerini bulmanızı zorlaştırdı. Bence bunun yeni algoritma da artık hedef kelimenin bir işe yaramayacak olmasından dolayı kaldırıldığını düşünüyorum.
Anlayacağınız bundan sonra hedef kelimeden ziyade Google kullanıcılarının hangi soru cümlesi ile sitenizi arayacağını hesap etmeniz ve içeriğinizde de bu soru cümlelerini kullanmanız gerekiyor.
Okula gitmem gerektiğinden biraz acele oldu kusura bakmayın