Merhabalar,
PHP 5.4 geldi, fakat birçok PHPcimiz hala eski sürümlerde. r10.net veritabanı kaybıda buna yardımcı olmuyor. Kaybolan onca makalenin yerini dolduramayacak olsamda, bu bölüme biraz katkıda bulunmaya karar verdim.
Link vererek alıntı yapabilirsiniz.
Ben şahsen yaklaşık bir sene önce
Rasmus Lerdorf tarafından birinci elden Seattle'da verilen PHP 5.4 konferansına katılma şansına sahip olup daha sürüm gelmeden tanışmıştım. PHP 5.4 buglar, güvenlik açıkları derken biraz ertelendi, fakat
alpha,beta, release candidate diyerek bir süre öncesinde stabil yayına geçti. Gelin bunlara beraber değinelim;
PHP 5.4 ile Kalkan&Değişen Özellikler
Önce kalkan özellikleri bilelim ki, yeni şeyler öğrenmeden önce eski alışkanlıklarınızdan kurtulabilesiniz.
- Safe mode komple kalktı. Yok artık öyle birşey. Ona dayanan yazılımlarınız varsa güvenlik açısından problem çıkarabilir.
- Magic quotes özelliğide kalktı komple. Tırnakları manual escape etmeniz lazım artık. get_magic_quotes_gpc() PHP 5.4 için sürekli false dönderecektir.
- Register globals tarihe karışan özelliklerden bir diğeri. Zaten çok uzun süredir default olarak kapalı geliyordu ve kullanımı tavsiye edilmiyordu. PHP 5.4 ile artık tamamen kalktı. php.ini ile aktif edilmeside mümkün değil.
- break/continue $degisken; olayıda kalktı, fakat break 2; gibi labellere atlamak hala mumkun. Durum sadece degiskenler icin gecerli.
- sqlite eklentiside kalkti, fakat sqlite3 yada pdo_sqlite bundan etkilenmedi.
PHP 5.4 ile Gelen Yeni Özellikler- Traits denen kod parcaciklari geldi. Şahsen bunlar bana sadece abstract class'lara bir alternatif olarak geldi, fakat eminim arkasında performansa dayalı yada henüz benim fark etmediğim güzel bir sebep vardır.
- Syntax yeniliklerinden biride $DooMsDaY = [1,2,3,4,5]; şeklinde diziler oluşturabilmek.
- <?= kullanımı artık herzaman mümkün. open_short_tags olayı önemli değil.
- Veri olarak dizi dönderen fonksiyonlarda sonuca fonksiyon()[0] şeklinde ulasmak mümkün.
- Binary rakam formatı eklendi. Ornek: 0b001001101.
- Sessionlar artık upload edilen dosyaları takip edebilecek. Buraya bakınız
- Geliştirme aşamasında kullanmak için PHP 5.4 artık kendi built-in webserverına sahip.
Bunların yanı sıra default karakter seti
UTF-8 oldu,
mysql_list_dbs() fonksiyonu kalktı, ve yerine
bir çok yeni fonksiyon geldi.
Tabii ben bu yazıda bütün değişikliklere değinmedim, fakat önemli olduğunu düşündüklerimi listeledim.
doom , PHP 5.5 de, wordpress ve vbulletin tam manasiyla calisir mi?
Yani bu iki farkli sirket bu konu hakkinda bir uyumluluk icerisinde yeni version yaptilar mi, tam haberim yok. Ama bende PHP5.5 e yükseltmek istedigim bir hostingim var.
Yada daha beklemelimiyim.