Ben google'un backlink konusunda webmasterlara zarf attığını %100 düşünüyorum. Yani algoritma çıkarttık backlink artık eskisi kadar önemli degil kısmı tamamen uydurma ve hedef saptırtma.
Google algoritmasını hep gerçek hayat ile örtüştürmeye çalışıyor. Gerçek dünyadaki insan davranışları, internet dünyasındada aynıdır. İnsan heryerde insandır.
Örneklendirirsek:
Seneryo 1:
3 arkadaşınız ile giderken karnınız açıktı ve canınız kebap çekti.
Yeni bir yer açıldı oraya gidelim mi diye teklif ettiniz.
Bir arkadaşınız dese ki: Geçen gün oradan yedim eti kokuyordu ve fiyatları çok kazıktı.
{Gitmekten vazgeçersiniz}
Seneryo 2:
Özel matematik dersi alacaksınız.
Arkadaşınıza sordunuz:
-Ahmet hoca nasıl?
-Anlatım tarzı nasıl?
Arkadaşınız dese: Adam iyi birisi. Çok güzel gömlekleri var. Çok bilgili Ama bildiklerini anlatamıyor. Ben verim alamadım. o kadar para verecegine başka birine bak.
{Vazgeçersiniz}
Seneryo 3:
Sinemaya gideceksiniz.
Arkadaşınıza sordunuz:
-Film nasıldı?
-Konusu nasıl?
Arkadaşınız dese: Film çok vasattı. Boşuna gitmeye değmez.
{Vazgeçersiniz}
Bu örnekleri artırmak mümkün.
Dolayısı ile insan başka insanların düşüncelerine değer veriyor. Tıpkı Google gibi.
Başka insanların düşüncesi, internet dünyasında = Size verilen backlink
Google'un'da bu felsefeyi benimsediğini çok iyi biliyorum.
Senaryo 1'deki kebabcının önünden geçerken içeride Vedat Milor'ü {Pagerankı güçlü bir site link vermiş} görürseniz ertesi gün içeri girme ihtimaliniz belirir. Google'da o kebabcıya değer vermeye başlar.
Senaryo 2 örneginde Gömleğinin güzel olması {Tasarımın güzel olması} eğer backlinki yoksa {arkadaşınız önermediyle} pek bişey ifade etmedi sizin için.
1998 Pagerank Felsefesi:
"Eğer bir siteye herkes link veriyorsa bu site iyi bir site olmalı.Insanlarin link verdiği site kötü bir site olamaz.İnsanlar kötü siteye link vermez. Bu sebeple çok link verilmiş siteyi belli kriterler çerçevesinde üst sıraya taşıyalım"
Yıl 2013 bence degişen tek şey çok link kavramı yerine nitelikli link kavramı oldu.