Hummingbird güncellemesinin sitelere etkisinin %90 olduğuna dair Google açıklamasına yapılan eleştiri ve sunulan kanıtlar bana pek mantıklı gelmedi!
Yiğit Bey, bunun long-tail kelime öbeklerinde doğru olabileceğini ancak kısa kelimelerde güncellemenin MozCast sonuçlarıyla örtüşmediğini söylüyor. Halbuki Panda güncellemesinden bu yana bilinen tüm SEO tekniklerinin adeta ters düz olduğu, sıralamaların anlık değişkenlik gösterdiği ve bir çok kelimede alakasız sıralamaların geldiği hepimizin malumu...
Kanaatim o dur ki; Hummingbird güncellemesi, bundan önceki güncellemelerin bir devamı olarak karşımıza çıkıyor. Google "%90 etki" beyanı bir çeşit günah çıkartma gibi bir şey... Forumda aylardır bir çok webmaster'ın google'a sitemlerini anlamlı kılan bir itiraf gibi..
Steve jobs ile ilgi örnek oldukça ilginç olmakla birlikte biraz daha derin bir test uygulanabilir sanıyorum. Şöyle ki; Yazıda belirtilen: "Tüm bu uzun süreçlerin bir kaç milisaniyede gerçekleşiyor olması" ifadesinden de anlıyoruz ki: Hummingbird, kelime öbeklerinde en hızlı bir biçimde en uygun sonuçları listeliyor. Bu listelemeyi çok kısa bir zamanda yaptığına göre listelenen sonuçlarda sadece 1.sayfa yada belki de 2.sayfaya kadar alakalı sonuçları getiriyor! Yani 3.sayfa ve devamında gelen sonuçlarda algoritma Hummingbird'e göre mi çalışıyor?
Belki de Google, her zaman; "Kullanıcı deneyimleri, Kullanıcıya göre site yapın, Kullanıcaya faydalı olun" şeklindeki kendi tavsiyelerine kendisi de uyarak "Hiç bir kullanıcının arama sonuçlarında 3.sayfaya kadar tıklamayacağı"ndan hareketle Hummingbird güncellemesini belli bir yerden sonra algoritmada ihmal ediyor! Yoksa nasıl bu kadar hızlı olacak?