KraLL54 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam ing. işletme okuyorum, ingilizce pek sorun olmayacak benim için. Sizide yordum ama son sorum, herhangi bir programlama dili bilmek gerekiyor mu? Mesela apache veya nginx kurmak için herhangi bir programlama dili bilmek gerekiyor mu veya ileriki düzey çalışmalar için? Bu arada değerli bilgiler için teşekkür ederim hocam.
Bir yazılım üretmeyeceksen, hali hazırdaki yazılımlar üzerinde çalışacaksan programlama bilmene gerek yok.

Bahsettiğin yazılımlar işletim sistemleri üzerine kurulan programlar gibidir.
Tek farkı windowsa winamp kurmak kadar kolay olmaması, centos ile konsol üzerinden çalışacaksan sana yardımcı olacak bir arayüz olmayacak, herşeyi komutlarla yapmak zorundasın, buna programlama diyemeyiz ama centos konsolda hali hazırdaki komutları yazıp çıkan sonuçları değerlendirebilecek kadar komut bilgin olmalı, tabi illa her komutu elle yazacaksın diye birşey yok, apache üzerine memcache kurmak istediğinde birçok yerde hazır olarak aşama aşama komutlar veriliyor kopyala yapıştır ile kurabilirsin ama sadece bu yetmeyebilir.

Manuel işlemler yapman gerekebilir, memcache.so dosyası uygun extensions içine kopyalanmamış olabilir, onu hangi dizindeyse locate ile bulup, php nin kurulu olduğu geçerli extrensions dizinini tespit edip oraya kopya etmen sonrada tüm bu değişiklikleri php.ini üzerinden manuel düzenlemen gerekebilir

Bunun içinde konsoldan korkmamak, ilk etapta yazdığın komutları 2 kez kontrol etmek (özellikle fazladan boşlukları ) gerekir.

Bu ek yazılımların kurulum aşamasını başardıktan sonra, bunların ayar ve performans kısımları yine tamamiyle senin uğraşıp deneyip yanılacağın konular, her programın her yazılımın dosyaları, conf dosyası, ayar kısmı, ayar kısmı içindeki hangi satırı ne işe yaradığı bellidir. Biraz araştırma yapman yeterlidir

Sen bir yerden başla hevesliysen, çabuk pes etmeyeceksen gerisi gelir mutlaka. Burda ne kadar anlatsakta yaşamadan hiçbir fikir edinemessin