Nerden başlasam nasıl anlatsam
Ben bu işin eğitimini almadım, kimsede elimden tutup gel sana şunu öğreteyim demedi.
Kendi sitelerimiz için aldığımız sunucularla uğraşarak, bozup düzelterek, deneyip yanılarak tecrübe ediyorsun, sonra eş dost arkadaşlar rica ediyor derken her gün her ay yeni şeyler öğreniyorsun, karşılaştığın sorunların cevapları sürekli senin veritabanına giriyor, yeni sorunlarla karşılaşıyorsun onları çözmek için uğraşırken daha yeni şeyler öğreniyorsun.
Hobi olarak yaparken çabuk vazgeçebiliyorsun ama işi ticarete döktüğünde sorumluluk arttığında çoğu zaman vazgeçme gibi bir şansında olmuyor, uykusuz geceler, şişmiş gözler ama sorunu çözdüğünde de onun verdiği gurur farklı bir şey.
Kaynak açısından maalesef Türkiye yetersiz. Benim tavsiyem sistem yönetiminden her alana dalış yapma, popüler olan sistemlere yoğunlaş orada uzmanlaş. Yabancı kaynaklar çok önemli o yüzden okuduğunu çat pat anlayacak kadar ingilizcen olmalı, biz buna meslek ingilizceside diyebiliriz.
Sıfırdan başlıyorsan aynı anda windowsu, linuxu, cpaneli, pleski, directadmini aynı anda öğrenmeye çalışmak sana zaman kaybettirir, huzurunuda kaçırır.
İnsanların kullandığı sistemlere, talep ettikleri şeylere bak o alanlar üzerinde çalış.
Kendine format paneli olan bir vps al, orada hangi sistem üzerine uzmanlaşmak istiyorsan denemeler yap, boz formatla, tekrar ayarla.
Atıyorum centos/cpanel ile çalışmaya başla, standart bir sunucunun ihtiyacı olacak ayarlar ile uğraş, php derlemesi, php güvenliği, servis ayarları, site taşıma-silme-açma gibi. Hepsinin Türkçe kaynağı var google da araman yeterli.
Tabi bunlar standart işlemler o yüzden kaynak bol asıl sıkıntı bir problemle karşılaştığında başlayacak, gerçek bir problemi çözmek istediğinde karşına ne çıkacağını bilmek güçtür ve hali hazırda çalışan bir sistem olduğu için sorumluluk ve streste vardır, test vpsin kadar rahat olamayabilirsin.
Heykel yapmaya merak salmış bir kişinin ilk yaptığı heykel pek birşeye benzemez ama diğer heykellerinde önceki heykellerinde yaptığı hataları görür düzeltir, her heykeli bir öncekinden daha başarılı olur, çünkü tecrübe ederek hatalarını görmüş düzeltmiştir, heykel alanında diğer insanlardan daha fazla bilgi sahibi olmuş tecrübe kazanmıştır. Bir işte uzmalaşmak için temel mantık budur
Sonuç olarak olay tecrübe ve zaman harcamakla ilgili.