Ben genelde normal scriptler yazmıyorum. Özel veya kompleks projelerle çalışıyorum. Bu süreçte;
Eğer ilk kez başlayacağım bir şey ise araştırmalarımı yapıyorum, imkansız olarak gördüğüm/görülen blokları ve önceden oluşturuyorum, ardından bunları fonksiyonlaştırıyorum.
Proje ile ilgili detayları, ihtimalleri uzun uzun detaylı olarak yazıyorum. Ardından bu yazılardan kesin kararlara varıyorum onlarıda tek bir sayfaya geçip yanıma koyuyorum.
Kesin kararlardan algoritmamı oluşturuyorum. Gerekirse projeyi ve buna bağlı olarak algoritmayı parçalara bölüyorum.
Kendime uygun ortamımı hazırlıyorum ve kodlamaya başlıyorum. Ufak kodlardan komplekslere doğru ilerlerim ben. Çünkü ufak kodları bitirdiğimde programcı konsantrasyonunu tam sağlamış oluyorum, kompleksleri yazmak daha kolay oluyor. Bu konsantrasyonu sağladığımda bazen kendimi unutup projeyi bitirdiğim oluyor. 2 gün aralıksız çalışıp farketmediğimi bilirim. Vücud adapte oluyor artık

Tavsiye etmiyorum bu kadar uzun çalışmayı tabi.
Proje bittikten ve genel testleri yapıldıktan sonra birkaç gün bekliyorum, bu arada test senaryoları oluşturuyorum kendime. Ardından programı en ağır şekilde test ediyorum. Bu süreci geçerse alfa sürümünü sonlandırıp, kapalı beta olarak kenara ayırıyorum.
Telifler ve şifrelemelerden sonra yayına hazır hale getirip gerekli otomasyona bağlıyorum. Bu aşamanında testlerini yapıp gerekirse açık betaya, gerek görmezsem tam yayına açıyorum. Açık betaya açtıklarımdan 3 ay içinde şikayet gelmezse beta sürecini bitirip onlarıda tam yayına açıyorum.
Normal scriptlerde işin içinde tasarım süreci oluyor. Ama genelde süreçler benzer ilerler. Tasarım dökümünü çıkarmaya çalıştığım projeyi genelde tamamlarım o yüzden benim tasarım sürecim pek yoktur. Ben framework kullanmıyorum, gerek duymadım şimdiye kadar. Kullanıp kullanmamak projeye bağlı biraz. Proje fikir tasarım aşamasında isteklerini belli eder. Gerek görülürse framework kullanılır. Her projede framework kullanmak gereksiz bana göre, çoğu zaman işi kolaylaştırıyorda ufak tefek scriptlerde ağır frameworklar kullanıyorlar bazen, boşa yük bence.