Konu biraz dağılmış toparlayayım.Şimdi Youtube da video yükleyen birbirinden farklı profiller var.Mesela kimisi sadece eğlence olsun diye video yüklüyor yani herhangi bir ticari amacı yok,belki videosu ile para kazanabileceğini dahi bilmiyor veya biliyor uğraşmıyor.Bir de bu işi ticari amaçla yapan insanlar var ve bunları zaten kanalını incelersen anlarsın.Adam her türlü ekipmanını kurmuş, profesyonel kamerasıdır vesairedir işi gücü orjinal video üretip para kazanmak.İkinci tipteki bu kişilerin videolarına ben hiç bulaşmıyorum.De ki bulaştın dedik ya adam işi para için yapıyor.Dolayısıyla da işin peşini bırakmıyor ve videosunu yükleyenlere zaten telifi yapıştırıyor yani seni engelliyor bi şekilde.Eğer para kazanma kaygısı ile video atmayanların videolarını bulabilirsen bunlara odaklan.Bir de yabancıların uyguladığı taktik şu.Kendi kanalında başkasına ait bir videoyu yüklemek istediklerinde İZİN alıyorlar.Eğer yabancı dilin varsa orjinal video sahibinden videoyu kullanabilirmiyim diye izin iste.Emin ol karşılığında para isteyen de olabileceği gibi, sadece credit dedikleri yani senin aldığın videonun açıklama kısmından orjinal videoya vereceğin bir link dahi yeterli olacaktır.
Konuyla ilgili başımdan geçen bir olayı anlatayım.Ocak ayında youtube işine girdiğim ilk günlerde bir video buldum.Video Amerikalı bir hatuna ait, onun çektiği bir video idi.Yükleyen 2. kişi olarak video bir süre sonra patladı ve orjinal videonun önüne geçti.Videoyu yükledikten 2-3 hafta sonra video sahibi hatun bana mesaj atmış.Mesajında videosunu kullandığım için kızmadığını ama kendi videosuna yukarıda bahsettiğim gibi link vermemim mümkün olup olmadığını soruyordu.Ben de tabii neden olmasın dedim ve linki verdim.Yine bir ay kadar geçti bu arada benim yüklediğim video 1 milyon izlemeyi geçti.Hatunun orjinal videosu ise 100 k civarında yani 100 binlerde geziniyordu.Hatun bana bir mesaj daha atmış.Atmış diyorum çünkü kanal çok olduğundan mesajı geç fark ettim.Bu mesajında da videonun telifi için bir firmayla anlaştığını ve benim videomu kaldırmamı istiyordu.Tabi ben dediğim gibi geç fark ettiğimden telifi yapıştırmış video silindi.Ama silinene kadar o video bana yaklaşık 1000 $ kazandırdı.Bahsettiğim orjinal videoyu aşağıda paylaştım.Halen daha izlenimi 200 binlerde.Ama hatun akıllanmış videosundan reklam alarak para kazanıyor.Belki de yakın çevresinden biri akıl vermiştir
Gelelim işin başka bir boyutuna.Hepimiz biliyoruz ki bu yabancıların pek çoğu telif hakkına başka bir söylemle kul hakkına çok önem veriyor.Burdan şunu sormak istiyorum.Bu teliftir bilmem nedir buna önem veren insanlar, kendileri olmasa dahi yüzyıllardır kendi hükümetlerinin çoğu müslüman olan ülkeleri donuna kadar sömürmelerine ses çıkarıyorlar mı? Emin olun ülkemiz de bu sömürüden fazlasıyla nasibini alıyor, halen de almakta.Bir başka soru, diyelim hük ümetiniz dünyanın geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerini her türlü sömürüyor ve siz de bundan bi şekilde nasipleniyorsunuz.Bu kul hakkı değil mi peki.Başka bir ifadeyle videosunu veya programını telif veya lisans almadan kullandığınız insanlar bas bas bağırıp kendi hakkını ararken diğer yandan kendinden olmayanları ülkece sömürürken hiç olmazsa kendi hükümetlerine " yahu arkadaş bu sömürdüğün ülkeden gelen kazanç bir şekilde bize de yansıyor, bu kul hakkına girer, böyle kazanç istemiyoruz " diye tek laf söylüyorlar mı.Neyse biz müslümanlar olarak yine de kul hakına riayet edelim.Unutmayın ki kul hakkı çok ama çok geniş bir konu.Topal karınca sağlam karıncadan ahirette hakkını alacak diyen bu kadar ince bir dinin mensuplarıyız.En basitinden, günlük yaşamda alışverişte veya başka bir yerde sırasını aldığımız kişinin dahi hakkını gasp etmiş oluyoruz.
Son olarak youtube ile ilgili olarak şunu söyleyeyim.BU İŞTEN PARA KAZANANIN VİDEOSUNU ALMA,CİNSELLİK İÇEREN VİDEOLARI KULLANMA,AİLE İÇERİSİNDE ÇOLUĞUNUN ÇOCUĞUNUN VİDEOSUNU ÇEKİP YÜKLEMİŞ VEYA BUNA BENZER VİDEOLARI YÜKLEME.EN GÜZELİ YAPABİLİYORSAN KENDİN ÇEK KENDİN PAYLAŞ.Ha bu arada kendi özgün videosunu yükleyipte telif yiyen de yok değil.Bu da youtube yönetiminin sadece şikayet durumunda bile telif attığını,eğer telif atılan haklı ise bunu ispatlayarak teliften kurtulmasını istediğini gösterir.
Yukarıda bahsettiğim videonun orjinali de bu;
https://www.youtube.com/watch?v=OetCpTJu9T4