Merhaba arkadaşlar foruma baktım biraz, böyle bi konu bulamadım. Bildiklerimi aktarmak istiyorum.

Aynı isimli domainlerde uzantıların farklarını ve bu farklılıkların neden oluştuğuna bi göz atalım:

En iyi 5 uzantıdan geriye;
  • .com
  • .net
  • .org
  • .biz
  • .info
  • .us

şeklinde ilk 5li oluşuyor.
Neden .com ilk sırada?

.com domain tüm dünya dilleri içerisinde en sık kullanılan ve en kolay hatırlanabilen domain uzantısı olduğu için insanlar senindomain.com'u senindomain.net'ten daha rahat hatırlıyor.

Peki sıralamanın kalanı neden öyle devam ediyor?
Bunda aslında domain uzantılarının açılış tarihleri, yıllanma süreleri ve uzantılarla yapılan evrensel, kaliteli sitelerin etkisi var. Yani çok kaliteli bir site düşünelim mesela r10.net site kaliteli olduğu için insanların aklında domainin uzantısıyla birlikte yer etmeyi becermiş. Durum böyle olunca .net domainler 2. sırayı alıyor ki dünya üzerinde en çok tercih edilen 2.domain uzantısı .net uzantısıdır. Aynı mantıkla .org .biz .info .us diye devam ediyor.

İstisna Durumlar
Elbette istisnai durumlar var; örneğin bir domainin com domainden daha öne geçebilir, daha akılda kalıcı olabilir. Bunlar .net ile birleşince bir jenerik oluşturan domainler gibi mesela inter.net inter.coma göre daha akılda kalıcı bir domaindir ve daha kalitelidir diyebiliriz.

Son yıllarda gelen uzantılar
Son dönemlerde gelip piyasaya çok iyi yerleşen .co domainleri bunlara en güzel örnek. .co uzantılı domainler açıldığında Türkiye de yakala.co gibi büyük projelerle akıllarda yer etmeyi başarmış uzantılardır. Ancak yine de henüz Türkiye de kısa ve kaliteli jenerikler hariç büyük projeler gelişmedi. Yatırım amaçlı değerlendirilebilir.

TR Uzantılı Domainler
.com.tr .net.tr gibi şirketlere özel ayrılmış .tr uzantılı domainler son zamanlarda güzel işler yapmaya başladı. Projeleriniz için değerlendirilebilir, vergi levhası açıp domaini alabilirsiniz. Ancak bu projeler diğer domainlere nazaran biraz daha sermayeli olabilir.

Google açısından TR domainler
Kendim tecrübe ederek özellikle .gen.tr gibi domainlerin google'nin yerel aramalarında daha kolay yer ettiğini gördüm. Şöyle ki: Benim domainim Dota2.gen.tr bu alanda yıllarca harika işler yapan siteler, portallar var. Domaini regleyip yalnızca wp kurduktan 3gün sonra google de dota 2 aramasında ilk sayfada olduğumu, peşinden bahsettiğim en büyük portalların önünde olduğumu
ve dota2.com sitesinin hemen peşinden 2. sırada olduğumu gördüm. Çalışma ve içerik eklendiğinde neler olabileceği siz düşünün. Bu konuyla ilgili kısaca Google şöyle diyor diyebiliriz: Hangi ülkeye hizmet veriyorsan, hangi ülkeden aranıyorsan git o ülkenin uzantısıyla hizmet ver. Aslında bu google'nin kategorileştirmesi ve yerel yatırımcılara şans tanıması. Özellikle .gen.tr domainleri şiddetle tavsiye ediyorum.

TC Uzantılı Domainler
Adamsnames firmasının çıkarıp Türkiye-Alman ortak firması tarafından satın alınan tc domainler ilk çıktığındaki ateş tadında fiyatlarından kurtulmaya başladı. Bu yüzden değerlendirilebilir ancak en kaliteli domainleri firma kendisine ayırdığı için çok kaliteli tc uzantılar bulamayabilirsiniz.