ah Sefa vah Sefa, gelmis hala burada reklamini yapiyorsun. iste ben bu yuzden ozellikle kisilere vurgu yaptim ve bir yerden servis alirken kisilere takilmayin, onlara guvenmeyin dedim.
simdi tek tek senin degindigin noktalarin uzerinden gececegim, her ne kadar konu disina cikmis olsanda.
Benim Hostgator'dan gitmem hostgator'in datacenter da yasadigi sorunlarla ilgili degil.
boyle oldugunu kim soyledi? verimerkezi degisikligi sen ayrildiktan sonra gerceklesti. yazimi tekrar oku, boyle bir sey oldugunu belirtmedim. sirketin kendi isleriyle ilgili sana degindigim tek bir nokta bile yok?
Ben Hostgator'dan ayrildigimda, orada hic bir sekilde sorun yoktu ve hala daha yok. Ben Hostgator'a ilk basladigimda 80 calisani vardi. Ben ve su anda sirketin CEO su olmus arkadaslarim hostgatori bulundugu yere getirdi. Bizlerin isi bu. Bizler sirketleri Dunya'nin en buyuk sirketleri haline getirmek icin egitim aldik ve her sabah ise gittigimizde bu sonuclar icin calisiriz. Yillarini hostinge vermis birisi olarak Hostgator'i Dunya'nin en buyuk hosting sirketi haline getirdik hep beraber ve bu nedenle devamli olarak her birimize diger buyuk ancak en buyuk olmayan hosting sirketlerinden teklifler geliyor, gelin bizide en buyuk yapin diye. Eger gelen teklif ust duzey yoneticinin aklina yatarsa baska sirkete geciyor. Bu tamamen profesyonellikle ilgili ve hic kimse calistigi sirkete asik degil.
Sefa, senden cok once HG'de gorev yapmis ve bu sirketi asil bu yere getirmekte onemli rol oynamis kisileri bire bir taniyorum. su yazdiginda kendini pohpohlamissin sadece, cocukca. kac yilinda gittin sen HG'a? LinkedIn profilinde 2010 yilindan itibaren supervisor olarak gorev yaptigin yaziyor. sanirim bundan once bir sure destek ekibinde olmuslugun var. benim verecegim en eski tarih 2006-2007dir(en iyimser). HG zaten oturmus bir sirketti o tarihte, ben bile musterileriydim zaten. bu sirketin buraya gelmesini saglayan sen ve yoneticiler degil, yoneticilerinden en alt kademe calisanina kadar tum ekiptir. tabi kisi olarak bazi kisilerin onemi var bu sirket icin - yonetim ve cekirdek ekipten, ama sen bunlardan birisi degilsin(Hindistan, TR buyumesi vs. ilgilenmiyorum - ben cekirden kadrodan bahsediyorum.).
Hostgator'in softlayer da kalmasinin nedeni, baska gecebilecegi datacenter olmamasi. Ya kendi datacenterini kurucakti yada softlayer ile devam etmek zorunda kalicakti. Softlayer su anda IBM e satiliyor ve gelecegi hakkinda hic bir garanti yok. Softlayerin yeni sahibi hostgatorin sunucu kiralarini iki katina cikarmak istese bu direk hostgatorin hosting fiyatlarina etki yapicakti ve bu riski goze almak istemiyorlardi.
EIG satin aldiktan sonra 3. bir opsiyon olustu. Yani EIG nin datacenterina tasinmak. EIG nin datacenteri softlayerdan daha kotu degil. EIG de softlayer datacenterlarinin daha iyisini yapabilecek para mevcut. Bu isten ekmek yiyen bir sirket kalkipta dandik datacenter kurmaz. Hostgator'in fiyatlarini dusuk tutup ileride olusabilecek bir riskden kurtulmasi amaci ile EIG nin sunucularina tasindi
EIG Softlayer'dan kotu olmadigi icin mi daha en basta farkli markalar altinda milyonlarca siteyi saatlerce kapali birakti? evet denizde kum EIG'de para, fakat sorun su ki ben ve diger bircok insan bu sirkette bu kadar para olmasina ragmen neden hizmetin boyle oldugunu merak ediyor. zira bu para pek hizmete yansiyor gibi gorunmemekte.
ayrica Softlayer coktan IBM'e satildi(1 aydan fazla oldu), bilgin olsun. ayrica neden buyuk bir sirket(heleki Softlayer ve IBM gibi) uzun yillardir en buyuk musterileri olan binlerce sunucuya sahip bir partnerinin masraflarini dis bir piyasa etkisi olmadigi surece birden 2 katina ceksin? bu gercek disi. evet EIG muhtemelen masraflari azaltmak icin, var olan verimerkezini degerlendirmek icin bu tasimalari gerceklestiriyor. fakat kalitenin dustugu su anda su goturmez bir gercek. zaman ne gosterir bilinmez tabi.
Bu tasinma islemi TR deki 5-10 bin musterisi olan sirketin tasinma islemine benzemiyor -ki 2000 musteriyi tasirken bile gunlerce kapali kalan sunuculari olan sirketler mevcut. Tasinan musteri sayisi 1 milyona yakin, domainler 12 milyona yakin. Bu durumda istenmesede ufak capli sorunlar olusabiliyor. Bu sorun 12 milyon domainde yasanmiyor. Belkide %0.05 inde yasaniyor. Bu nedenle sikayetlerin bu donemde cok olmasi normal. Bunlarin "Hostgator'i EIG satin aldi artik bundan sonra hergun kapanicak sunucular" gibi yansitilmasi yanlis bilgi olur.
ahah, ufak capli bir sorun evet. milyonlarca site ki HG, Bluehost, Hostmonster gibi markalarin kendi destek hatlari(telefon dahil), ticketing sistemleri de buna dahil saatlerce eriselemez durumdaydi ve uzun bir sure stabilite sorunu yasandi. sanirim tam olarak ne yasandigi hakkinda bir bilgin yok, bir arastirmani tavsiye ederim.
Burakreis'in benim yeni calistigim sirketten bahsetmesinin nedeni HostGator'da barinmak istemeyenler icin bir alternatif vermesi. Sonucta Arvixe hakkinda 1 kere konusuyorsa Hostgator hakkinda 100 kere konusuyor. Bunda art niyet aramak sacma olur. Ayni zamanda Burakreis'in alternatif sirket sunmasini, EIG nin Hostgator'i alip kotu gunlerin yakinda olduguna baglamak cok sacma.
merak ediyorum acaba bu durumu, aynen oldugu gibi Adam'a ve HG'daki diger ust duzey arkadaslarina anlatsan senin kadar iyimser dusunebilirler mi? ama aynen denildigini soyleceksin; "cani sikilanlar arvixe'ye gidebilir.". ayrica yazimi tekrar oku, EIG HG'yi aldi, kotu gunler yakinda demiyorum. olasi sonuclari insanlarin degerlendirmesine birakiyorum.
Benim Hostgator a musteri kazandirmam, bu insanlara yardimci olarak ve sorunlarina cozum ureterek gerceklesti. Binlerce musteri Ingilizce derdini anlatamayip caresiz kaldiklarinda bizlerin verdigi yardimlarla sitelerini tekrar calisir hale getirdiler. Bu musterilerin benim arkamdan baska sirkete gecmelerinin nedeni bulundugum yardimlari devam ettirebilmem icindir. Hostgator 2008 yilinda Amerika'nin en hizli buyuyen hosting sirketi secilmisti. Su anda calistigim sirkette 2011 ve 2012 yillarinda en hizli buyuyen hosting sirketi secildi. Bu nedenle arada bir kalite farki bulunmadigi icin gonul rahatligi ile benim arkamdan gelebiliyorlar. Hostgator Turkiye musterilerinin hepsi orayi birakip benim yeni sirketime gecse bu sadece sirketi %1 buyutur. Kimseyi bir yerden bir yere sirket buyutmek icin tasimiyoruz. Tamamen son 2 yilda kurulan arkadaslik ve dostluk cercevesinde sirket degistiriyor bu kisiler. Zaten hostgator'dan memnunlarsa kalkip onlara zorla tasinin demiyor kimse. Isteyen istedigi sirketi istedigi nedenlerden dolayi secmekte serbest.
aksini iddia etmedim?
Hostgator'in tum yoneticileri CEO su benim ailem gibi yakin insanlar ve hergun gorustugum kisiler.
selam soyle hepsine, cok seviyoruz onlari!
Her ne kadar baska bir sirket icin calissamda, sirf yeni sirketimi buyutmek icin olmayan seyleri varmis gibi gosterip yanlis bilgi vererek kotulemek profesyonelligin disina cikar.
hangi olmayan seyler? yazimi tekrar dikkatlice oku. son sonuc kismi haric tum bilgiler gercektir ve gercek kaynaklara dayanir. son kisimda kendi goruslerimi dile getirdim ve kisi, kurumlar hakkinda kesin hukumlerden kacindim. ve yine ilgili kisimdaki tum bilgiler gercektir aslinda her ne kadar biraz kendi dusuncelerimle harmanlanmis olasalarda. herhangi bir eksik bilgi yok. kalite dususu, gec donusler bunlarin hepsi teknik olarak kanitlanabilir.
Hele ufak capli sirketlerin Hostgator, EIG yada Arvixe gibi sirketler hakkinda kotu bilgi vermesi, don kisotun yel degirmenine savas acmasindan farki yoktur.
su yazdiklarim goz onune alindiginda Don Kisottan ziyade Robin Hood oldugumu dusunmekteyim, ve bunu yeglerim. ek bir nokta, su an bir hosting sirketim bulunmamakta dolayisiyla kucuk bir sirketin sizi kotulemesi soz konusu degil. ben sadece bir kullaniciyim ve diger kullanici arkadaslarimi bazi konular hakkinda bilgilendiriyorum. ama bazi projelerimiz var tabi kisa vadede hayata gecirmeyi dusundugumuz, eger olursa o zaman bu dedigin kucugun buyuge savas acmasi olabilir belki fakat yine eksik bir nokta var. kime gore kucuk?
Hostgator'in eski uluslararasi operasyon muduru ve marketing muduru olarak soyluyorumki, yukarida yazilanlarin hic biri gercegi yansitmiyor. EIG nin almasi, data center degistirmesi zaten herkesin bildigi seyler ve bunlarin gercekligini kimse tartisamaz ancak bu bilinen konular hakkinda link vererek tum konuda yazilanlarin hepsi gercek gibi gosterilmesi ve Hostgator kotu bir yol izliyor / kotu bir firma oldu denmesi gercek disi.
ilginc bir kisim olmus. nereden baslasam bilmiyorum, her yer faul.
simdi, gercek son kullanicilari baz alirsak cogu kisi aslinda EIG'nin Hostgator'i aldigini bilmiyor. bunu yazdigim ilk mesaja cevap veren diger arkadaslardan da anlayabilirsin.
EIG nin almasi, data center degistirmesi zaten herkesin bildigi seyler ve bunlarin gercekligini kimse tartisamaz ancak bu bilinen konular hakkinda link vererek tum konuda yazilanlarin hepsi gercek gibi gosterilmesi
bilinen konular hakkinda link verip tum yazilanlarin gercek gibi gosterilmesi ne demek? gercekse gercektir degilse degildir. acikca belliki insanlar ne oldugunu tam bilmiyor ve bunu acikladim. de ki surasi yanlis, her seyi resmi bir kanita dayandirdim.
asil canimi sikan neydi biliyor musun?
HG insanlara haber vermeden bu servisleri Provo'ya tasidi! mesajimi tekrar oku, ozellikle bu noktaya degindigimi gorebilirsin. bakim calismasi vs. altinda insanlar bu lokasyona tasindi. burada herseyden once is etigi olarak yanlis bir nokta gormekteyim. web hosting konum odakli bir servistir ve insanlari haber vermeden ABD'nin bir ucundan bir ucuna tasimakta savunulacak bir nokta goremiyorum.
Benim hayatimda aldigim kararlarla, Burakreisin actigi konulari baz alarak Hostgator hakkinda komplo teorileri uretmen cok yanlis. Bizlerin adini kullanarak komplo teorisi uretmezsen sevinirim.
tam olarak dedigini yapmaya calisiyorum. yani sizin adinizin kullanilarak HG hakkinda bir seyler uretilmemesi gerektigini anlatmaya calisiyorum. kisilere bagli kalinarak(sadece HG degil, diger sirketler de dahil buna) bir sirketle calismayin diyorum.
komplo teorisi yok ortada. bir kere herhangi bir teori yok ortada, her sey gercek. son paragrafi tekrar okuyabilirsin, kisileri kullarak HG kotu demedim. seni ornek vererek kisilere bagli kalip bir yerden hizmet almayin dedim, tekrar yeniliyorum bu cumle vasitasiyla. kisiler surekli yer degistirir, kalici olan kurumlardir.
forumdaki tum kullanici arkadaslara ve ziyaretcilere acik not; ben insanlari bilgilendirmek amacindayim ve yasananlar ortada, durum budur. eski ve hali hazirda hala HG'da calisan kisilerin konuyla ilgili degerlendirmeleri de bu konu icerisinde bulabilirsiniz. nihai degerlendirmeyi siz kullanicilara, musterilere birakiyorum. yazdiklarimda teknik olarak en ufak bir yanlis yoktur, hepsi gercektir. eger gercek disi oldugunuz bir nokta varsa belirtin, acikliga kavusturmaktan memnuniyet duyarim.
bu arada seni arayan arkadaslara da yardimci olalim yanlis kisiye gitmesinler. arkadaslar bizim Sefa olmus Stefan;
http://twitter.com/stefangol (takipcini arttiralim biraz, hem belki fenomen yapariz seni?)
kolay gelsin Bay Arvixe Pazarlama Muduru Sefa(pardon Stefan) Gol.