Merhaba arkadaşlar forum da yeni üyeyim ve belirtmeliyim ki bu forumu kurmuş olan ve forumu forumu yapan değerli üyelerden çok şey öğrendim ve halen daha öğrenmeye devam etmekteyim buyüzden tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Gelelim konumuza bilindiği üzere web sitesi kurmak artık bilgisayardan az birşey anlayan herkes için çocuk oyuncağı buyüzden de çöp niteliğinde websitelerin sayısı hergeçen gün artmakta peki biz gerçekten işlevsel bir site kurduk peki bu websitemizin duyulabilirliğini nasıl artıracağız?İşte burda seo dediğimiz çalışma devreye girmekte.Aşağıda kendi bilgim dahilin de elimden geldiğince kendiniz uygulayabileceğiniz seo çalışmasını detaylı anlatmaya çalışacağım.

1-)Web sitemizi nasıl kodlamalı ve sitemiz için neler yapmalıyız?

Burda sitemizi kodlarken bir coder,arayüz geliştiricisi vs olarak değil herhangi bir siteyi ziyaret eden kullanıcıymış gibi düşünmeliyiz.
Beni bir websitesine çeken ilk olarak,içeriği > Site açılış hızı > Abartılı reklamlar olmayan >Tıkladığım sayfa haricinde extra popup sayfalar açmayan siteler cezbetmekte.Eminim ki bu düşünceme siz de katılmaktasınız.
Yukarda belirttiğim sıralamayı genişletirsem;
İçerik;özgün,güncel içerik olmalıdır.Örneğin kimse windows 95 hakkında bir içeriği aratmamakta.Buyüzden websitemiz de güncel,websitemizle uyumlu içerikler yayınlamalıyız.

Site Açılış Hızı;Sitemiz de mümkün olduğunca az görsel kullanmaya çalışalım zaten çoğu görsel artık css,css3,jquery ile yapılabiliyor.Kullanmak zorunda olduğumuz görseller var ise bu görselleri tek tek değil de 1 resim dosyasına ekleyerek kullanalım.Bu konu da css sprite diye google de arama yaptırırsanız daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Mümkün olduğunca dışardan dosya kullanmamak.Yani örneğin sayfamıza jquery kütüphanesini eklememiz gerekiyor bunu jquery'nin sitesi üzerinden link vererek değil de dosyayı indirip sunucumuza atıp sunucumuzdan çekerek yapmalıyız.
Cache sistemi kurmak sitenin açılış hızına büyük fayda sağlamaktadır.
Css optimizasyonu yapmak sitemizin açılış hızını artırmaktadır.Örnek vermek gerekirse aynı özelliklere sahip id,class ları bir arada yazmak hem kodların uzamasına engel olur hemde düzenli çalışmanızı sağlar.Css optimizasyonuna ek olarak css dosyamızı css sıkıştırma sitelerin de sıkıştırarak kullanmak bizim için olumlu olacaktır.
Sayfanız fazla görsel kullanıyorsa mutlaka load eklentisi kullanmanızı öneririm.Load eklentisi,fonksiyonu herneyse artık,işlevi sizin göremeyeceğiniz alandaki resimleri size göstermemesidir siz sayfayı aşağıya kaydırdıkça resimler yüklenir falan.
Resim dosyalarını çağırırken mutlaka genişlik ve yükseklik belirtip,timthumb gibi eklentiyle resimlerin boyutlarını ayarlamalıyız.
Sayfamızı gereksiz kodlarla doldurmak sitenin hem görselini bozmakta hem de sitenin açılış hızını etkilemektedir buyüzden şatafatlı şeylerden kaçınmaya çalışalım.
Siteyi w3 standartlarına uygun olarak kodlamamız google amcanın bize ısınmasını sağlar.
Site açılış hızı hakkında bu kadar bilgi yeter sanırım aklıma gelenler bunlar şimdilik.

Site tasarımında yapılan bir diğer hata;mümkün olduğunca iframe kodunu kullanmamak şöyle ki eskiden hatırlayanlar vardır sidebar kısmı sabit kalıp sidebardaki linke tıklayınca link değişmeyip content alanında ki içerik değişirdi.Bu yanlıştır çünkü content alanı arama motoru tarafından indexlenir ve bir link çıktısı verir kullanıcı bu linke tıkladığında iframe kodu kullanıldığı için o içeriğe ulaşamaz dolayısıyla sandboxa düşme oranınız artar.

İmage-Resim kodlarını nasıl kullanmalıyız;
Resim kodlarını kullanırken mutlaka yükseklik genişlik belirtmeliyiz ve görseli timthumb gibi eklentilerle kırpmalıyız yani 1920x1080 resmi 300x300 boyutunda göstermek sayfanın açılışını etkiler.
alt etiketini mutlaka kullanmalı ve sitemiz ile alakalı anahtar kelimelerden oluşan açıklama eklemeliyiz.

a taglarını nasıl kullanmalıyız?
<a href="#">Haberler</a> bu şekilde link vermek sitemiz hakkın da google amcaya bilgi vermememiz anlamına gelir.
<a href="#">Moda Haberleri</a>,<a href="#">Teknoloji Haberleri</a> gibi kullanmak google amcaya bak bizim haberlerimiz var ama bu haberler şu konuda ki haberlerdir dememiz anlamına gelmektedir.

Title yani sayfa başlığı nasıl olmalı? Sayfa başlığımızı uzun uzadıya yazmamamız gerekir çünkü google de bir arama yaptığınız da görürsünüz o uzun yazının hepsi görünmez karakter sınırlaması vardır.Buyüzden mümkün olduğunca az ve sitemiz ile alakalı anahtar kelimelerden seçilmiş bir başlık kullanmak gerekir.
Her sayfa için ayrı bir başlık kullanmalıyız.

Meta tag-Anahtar kelime nasıl seçmeliyiz?Arkadaşlar bu konu işte sitemizin beynini oluşturmaktadır.
Öncelikle google de bir hesap oluşturun bu hesap ilerki yapacaklarımız için bize lazım.Üye olduysak googleye,google adwords keytool yazın ve çıkan sayfaya girin bu site normalde reklam verenler için geçerlidir ama sitemiz için anahtar kelime seçimi yapmamız için de idealdir.Siteye girdiysek kelime veya kelime öbeği yazan yere sitemiz ile alakalı yada hangi kelimede ön plana çıkmak istiyorsak o kelimeyi yazın ve aratın yazdığınız kelimeye dair googlede aranan kelimeler ve ne kadar aranmış diye bilgiler çıkacaktır burdan kendinize ait anahtar kelimeleri analiz edin ve kullanmaya başlayın.Anahtar kelimeleriniz 150 karakteri geçmesin benim tavsiye ettiğim rakam bu fazlası zarar olacaktır.

Meta-Description-Açıklama bu alan google de bir arama yapıldığında kullanıcıyı sitenize çekmek için kullanacağınız paragraftır.155 karakteri geçmesin çünkü fazlası gözükmeyip ... şeklinde görünecektir kullanıcıya.Burda süslü abartılı cümleler kurabilirsiniz fakat imkansızı vadetmeyin

Meta name robots bu meta tag arama motorlarının sayfayı indexleyip indexlememesini gösteren meta tagdir.
kullanımı <META NAME="ROBOTS" CONTENT="INDEX, FOLLOW"> bu şekildedir ve bu şekilde kullanırsak arama motorları sayfaları indexler fakat bazı sayfalarımızı indexletmek istemeyebiliriz bu sefer <META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW"> bu şekilde kullanmalıyız.

Yapılan bir hataarkadaşlar hemen hepimiz yazının devamı için tıklayın diye link verir ve kullanıcının içeriğe gitmesini sağlarız fakat bu yanlıştır.Çünkü google amca indexlerken tıklayın yazısını indexler ve googlede arama yaparsanız tıklayın diye pek çok site çıkar ve bu sitelerden en fazla giriş yapılan siteler görünür.Peki biz ne yapmalıyız?
Örnek;"Android hakkında bilgi almak için"tıklayın burda tırnak içine aldığımız alanı link vermek google amcaya bak biz android hakkında bilgi verdik ona göre tıklattır demek gibi birşey.

Heading Etiketlerinin-Başlıkların kullanımı;illa ki sitemiz de başlıklar veriyoruzdur bu başlıkları belirlerken h1 h2 h3 gibi etiketler ile vermemiz google de o başlığın önceliğini belirler şöyleki bir başlık oluşturduk ve bu başlığın sitemiz için önemi fazladır.Bu başlığı o halde <h1>Başlık bla bla </h1> şeklinde vermemiz googlenin siteyi indexlerken dikkatini çekmesini sağlar.

Link yapısıSitemiz de linkler önemlidir.Bu linkleri gelişi güzel vermek googlede ön plana çıkmamızı engeller.
Örnek vermek gerekirse;
www.xxx.com/php?.blabla yada www.xxx.com/urun-1 gibi link vermek google amcaya anlamsız gelecektir.Bunun yerine www.xxx.com/iphone.html yada www.xxx.com/sony-televizyon.html tarzında link çıktısı vermek googlede ön plana çıkmamızı sağlar.Farkettiyseniz domain ismi atıyorum araba.com olan site adıyla uyuşan kelime de herzaman ön planda çıkmaktadır.Bu link yapısıda bu mantığa benzemektedir.

Site haritası mutlaka oluşturunEvet arkadaşlar site haritası mutlaka oluşturun ve bu site haritanızı arama motorlarına mutlaka ekleyin.Ekleme işlemini google.com'a google webmaster tool diye aratıp çıkan sonuçlardan ilkine tıklayıp sitenizin sitemapını kolayca ekleyebilirsiniz sonrasında yapmanız gerekenleri site söylüyor.

Yazı İçi Seo yazılarımızda analiz edip seçtiğimiz meta tagları aralara serpiştirip yazımızda kullandığımız meta tag kelimesine sitemizin linkini vermek o kelime de bulunabilirliğimizi artırmaktadır.
Örnek vermek gerekirse benim bir araba sitem var ve araba kelimesin de ön plana çıkmak istiyorum ve içerik olarak herhangi bir araba hakkında bir yazı oluşturuyorum oluşturduğum yazımda araba kelimesini kullanıp o araba kelimesine sitemin linkini vermem araba kelimesini vurguladığım anlamına gelir.

Backlink Başlangıç olarak sitenizi pagerankı yüksek olan toplistlere ekleyerek backlink yapabilirsiniz.

Ping siteleri,kalıcı bağlantı ayarları,all in seo vb.,gibi konular detaylı anlatıldığından ben bu konulara değinmek istemedim.

Anlatacaklarım bu kadar arkadaşlar umarım faydalı olabilmişimdir,ben profesyonel,web tasarımı,seoyu yemiş yutmuş biri değilim ben henüz çaylağım sadece öğrendiklerimi bilgim dahilinde anlatmak istedim belki yanlışlarım vardır bu konuda bilen arkadaşlar düzeltirlerse yada ekleme yaparlarsa hepimiz yararlanmış oluruz.Ayrıca sabah 6 dan beri yazmaktayım uykusuzluk bir yandan buyüzden anlatım bozukluklarım yazım yanlışlarım olabilir kusurabakmayınİyi çalışmalar herkese