MongoDB, 10Gen isimli şirket tarafından açık kaynaklı olarak geliştirilen NoSQL veritabanıdır. Anlık çok fazla işlem yapmanız gerektiğinde veya önbellekleme yapmak istediğiniz de tercih edilebilir. Mobil platformlarda yer bildirimi (check-in) yapmak için çoğumuzun kullandığı foursquare altyapısında MongoDB kullanıyor. Bildiğim kadarıyla link kısaltma servisi olarak sıkça kullanılan bit.ly’de MongoDB’yi tercih ediyor.
Ben bu makalede varolan bir MongoDB sunucusuna PHP ile bağlanmayı ve kod örneklerini paylaşmaya çalışacağım. Eğer MongoDB kurmak istiyorsanız
buraya tıklayarak işletim sisteminize uygun sürümü indirebilir ve kurabilirsiniz.
PHP / MONGODB SÜRÜCÜSÜ KURALIM
MongoDB sunucusuna bağlanabilmek için php’ye mongodb sürücüsünü tanıtmanız gerekiyor. Eğer Linux kullanıyorsanız
buraya tıklayarak github üzerinden kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Windows ortamında MongoDB ile çalışmak istiyorsanız öncelikle
buraya tıklayın. Buradan çalışacağınız ortamın php sürümü, 32 / 64 bit gibi özelliklerini dikkate alarak dll dosyalarını indirin. İndirdiğiniz dll dosyaları arasından size uygun olanı seçin. (Ben Php 5.4 sürümünü barındıran 64 bit makinede çalıştığım için php_mongo-1.3.2RC1-5.4-vc9-x86_64.dll dosyasını seçtim) Ardından seçtiğiniz dosyayı Php sürücülerinin bulunduğu dizine php_mongo.dll ismiyle kopyalayın. Son olarakta php.ini dosyanıza;
---
Makale uzun olduğu için tamamını buraya aktaramıyorum. Makalenin devamını okumak için
buraya tıklayın