Herkes bu işi para için yapıyor. Eğer emek verilmiş ve bir kademe yol alınmışsa, bu kadar it-çakalın olduğu bir ortamda insanların neden iyi niyetli olmadıklarını eleştirmeye kimsenin hakkı yok. Kendimden örnek vereyim...

Bir sitem var ve google sıralamalarında ilk sıralara getirmek için bir seocu tarafından dolandırıldık. Seo diye yapılan şey de gördüm ki saçma sapan Çek Cumh. sitelerine yazılar eklemek, toplistlere kaydetmek, her gün toplist ikonuna tıklatıp listede siteni üst sıraya çıkarmaktan ibaretti. İsteyen buyursun denesin. Bu seo denen zırvalık için 700 TL ödedim. (profesyönel seo işi yapanlara sözüm yok) Ama şunu farkettim. 4 yıldır aynı siteyle ilgileniyoruz. (çoğul konuşuyorum çünkü ortağım var) Aylık ortalama gelirimiz 150 USD olmuş. İlk 1.5 sene neredeyse hep cepten yemişiz. (sitemiz büyük bir dosya arşivine sahip, 100 MBlik günlük blog değil) Ama sonrasında bizim zamanımız başladı. Bu sürede Google reklam ilkelerini bile ihlal ettik. Uyarı mesajı gönderdiler. Geç gördüğümüz için hesabın reklam yayını durduruldu. Reklam yerleşimini düzeltince hesabı tekrar açtılar. Kazancımız devam etti. Kimi zaman anahtar kelimede düşüşler yaşadık. Kimi zaman tavan yaptık. Ama şunu gördüm. Ne zaman ben seo ile ilgilensem hitimden oldum, aynı zamanda kazancımdan da. Şimdi bazıları sen yanlış yaptıysan biz napalım diyecekler. Yaptığım şeyler arkadaşların bahsettiği yüzde 60lık işlemler idi. Ama siteyle neredeyse 1 senedir hiç ilgilenmiyoruz ve Allaha şükür hitimiz de kazancımız da yerinde. Çünkü sitenin halihazırda bir amacı var ve insanlar girdiklerinde istedikleri şeyi buluyorlar. Ne kadar zaman bu işlerle uğraştınız ve verim alamıyorsunuz bilmiyorum ama ben şu anki ortağımla ilk sitemi 2005 yılında açmıştım. Aradan 5-5.5 yıllık bir süre geçtikten sonra bazı şeyler yerine oturmaya başlamış. Kimseye yaptıklarımı önermiyorum. Herkes nasıl istiyorsa öyle takılsın. Ama bu işin benim anladığım kadarıyla 2 yöntemi var. Amatör takılacaksan, gelene-gidene razı olacaksın ve sabredeceksin. 3-5 doların peşinde koşmayacaksın. Ben para kazanmak istiyorum dersen, kendine yatırım yapacaksın ve işleri bir profesyönel gibi yöneteceksin. Bem amatör takılmayı seçtim.