yaramazkedicik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
@undefined,

Hem ekonomiden anlamıyorsunuz, hem grafik okumasını bilmiyorsunuz, hem de hala sizin tabiriniz ile afedersiniz idrar yarıştırıyorsunuz.

Sizin örnek verdiğiniz doküman 2004-2008 yıllarına dair verileri içeriyordu kabaca incelediğim kadar.
Bak ne yazıyor.

Alıntı
Price clearly matters both for short-term demand and for long-term
maintenance of domains. However, it is also evident that demand for domains is most
sensitive (elastic) when price tends to be relatively high.
Ben ne demişim.
Alıntı
Bu grafiğe ve makalenin genel görüşüne göre her ne kadar yüksek fiyatlarda elastisite artsa da bugünkü seviyede de talep elastiktir. Yani fiyat değişikliği talebi kontrol etmek için kullanılabilir.
Ayrıca 2006'daki fiyat değişikliğinin talebe etkisini incelediğim için bu makale basbayağı o tarihi içeren güncel bir çalışmadır.

2003-2008 arasını kapsamaktadır. Ve 2003 yılından beri fiyatlar düştü. Zaten bu sürece kadar yüksek karlı satışlar yapılmıştı. Bundan sonraki süreçlerde kar marjı düşse de asıl amaç olan internetin yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi için alınacak önlemler şeklinde bir dizi açıklama yapılıyor. Siz de kalkmışsınız 2 kelime ile 20 küsür sayfayı açıklayıp ben haklıyım moduna dökülmüşsünüz.
Eee ben ne demişim sevgili Rasim Ozan? ICANN hızlı büyüme strateji için fiyat politikasını düzenledi dedim.

1- Domain sektörü üretimi olan bir alan değildir. Bir fabrikası yoktur bacası tüten, bir fırını yoktur ürünün üretildiği. Her şey sanaldır. Yani ICANN ve Amerika domain sayesinde trilyonlarca para kazanıyor. Bacasız fabrika denilen kavram domain içindir.
Rasimcim, üstüne basa basa 3. kez söylüyorum. Ekonomi sadece somut emtialarla ilgilenmez. Elinle tutamadığın şeylerin de ekonomisi vardır. ARZIN ÜSTEL BİR ŞEKİLDE ARTTIĞI PAZARDA ENFLASYONUN OLMAMASI DÜŞÜNÜLEMEZ.

2- ICANN bu pazarı büyütmeyecek de yüküne mi yatacak? Oturduğu yerden 3-5 tık ile bir isim yaratıyor altı üstü.
Devletler de paraları, hazine bonolarını 3-5 tıkla yaratıyor ama sonsuz para arzı ya da bono arzı enflasyona sebep oluyor beyefendiciğim.

3- Dotcom Krizini bile domain'e bağladın ya bilgisizliğin bu kadarı denir artık. Dotcom krizi neden patlak verdi? O dönemde teknoloji firmalarının abartılı bir şekilde şişirilmesi ve insanlığın gözlerini kamaştıran bir yapılanma oldu. Bu yapılanma doğrultusunda ardı ardına şirketlerin yazılımsal ve teknolojik anlamda ürettiği ürünlerle risk yatırımcılarının iştahı kabarıp bu alana hacminden fazla yatırım yaptılar. Daha sonra zamanla bu yatırımların erken olduğunu ve yaptıkları yatırımların karşılığını hemen alamayacaklarını anladıkları için piyasadan teker teker çekilmeye başladılar. E piyasadan çekilince ne olacak? İlgili sektörde bir karmaşa olup, kriz doğacak. Kime neyi öğretiyorsun bilgi kırıntılarınla? Allah rızası için şuraya gelip bir şey konuşuyorsanız, bilerek konuşun. 3-5 kelime bir şey öğrenip de gelip burada pazarlamayın.
Rasim Ozan strikes back. Ben DOTCOM domainden çıktı mı dedim? Niyetinizden şüphe ediyorum. Öncesinde demişim ki
Alıntı
Spekülasyon sadece somut emtialarda olmaz. Tamamen beklentilerle alakalı bir durumdur.
İşte buna örnek vermek için bilişim alanındaki beklentilerle ilgili bir krizi yazdım size. Kaldı ki domain firmalarının büyük çoğunluğu borsada. Dolaylı etki de var.

4- Kim öngörüyormuş 50-60$ 'dan daha fazla fiyatlara çıkacağını, koy kaynağını da biz de öğrenelim. Domain fiyatları 2006'dan beri nasıl aynı düzeyde?
PİYASA. Yazdıklarımı okumuyorsunuz sanırım. Dedim ki artan taleple birlikte ICANN tarafından müdahale olmasaydı domain fiyatları çok doğal (talep fonksiyonu, elastisite bu ikisini sindirin önce) olarak daha da yükselirdi. Ama ICANN hızlı büyüme için domain fiyatlarını düşürdü. OK? 2006'dan beri de kendisi aynı düzeyde tutuyor.

Bu grafikte dikey sütun domain fiyatını, yatay sütun aylara göre domain alımını göstermektedir. Kesikli çizgiler domain fiyatını, kesiksiz tek çizgi domain alımını ifade ediyor.
Hadi canım.

Bu grafiklerden siz şu sonucu nasıl çıkarttınız;
Neyin paralelliği ortada? Ortadaki paralellik; fiyatı düşürürsen ve ihtiyaç arz ediyorsa, mal alımı artar. Bundan başka paralel olan bir durum yoktur.
Gerçekten yazdığımı okumuyorsunuz bundan eminim. 2006 yılından beri domain fiyatlarının sabit kalmasıyla sektörün hızlı büyümesi arasındaki paralelliği göstermek için o grafiği koydum. Anlaşılmıştır inşallah bu sefer.

talep eden çok olduğu için alternatifler üreterek tabiri caiz ise branşlaşmaya gidiyor. Nedir bu branşlaşma? Adam ürün satış sitesi mi açıyor? Örneğin gömlek satacak. Gömlek satışı ile alakalı domain'ler dolmuş vaziyette, ICANN 'da bir nebze bu ihtiyacı biraz daha hafifletirim belki diyerek örneğin "shop" uzantısını çıkartıyor. Burada maksat com'dan uzaklaşsınlar derdinde değiller. İhtiyaca çözüm üretmeye çalışıyorlar bunun ayrımını iyi yapın.
Beyefendi alternatifleri neden üretiyor ICANN? "İhtiyaca çözüm üretmek." ) Ortada ".shop" diye bir uzantı yokken ".shop" uzantısı ihtiyacı mı oluyor? Tabii ki hayır. .COM ve genel tldler üzerindeki baskıyı görüp talebi düşürmeye çalışıyor. Tam da bu yüzden.

Lütfen daha fazla gereksiz ve bilgiden yoksun şekilde bir şeyler anlatma girişiminde bulunmayın. Kendiniz kaynak veriyorsunuz, kaynağınızı incelemiyorsunuz, önünüzdeki grafikleri okumuyorsunuz gelmiş bir şeyler anlatıyorsunuz.
Bu dediklerinizi ciddiye almıyorum çünkü en başından beri iyi niyetli değilsiniz.

Kimlere kalmış ortalık hey Allahım.
Konuya ilk yaklaşımınız zaten böyleydi. Şimdi de yazdıklarımı çarpıtarak bir şeyler elde etmeye çalışıyorsunuz. Gerçeken müthiş demagoji yapıyorsunuz. Forumdan resmen yeni bir Rasim Ozan doğuyor. Şov dünyası sizi keşfetmeli. Konuyla ilgili öneriniz varsa sunun. Kulaktan dolma bilgilerinizle piyasa analizleri, okuduğunuzu yarım yamalak idrak ederek gereksiz ithamlarda bulunmak yerine kendiniz bir şeyler ortaya koyun. Ama bu sefer "herkes piyasaya girmesin, biz eskiyiz bu işi biz yapalım"dan öte olsun.