yaramazkedicik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Varolan düzeni zaten yeni öneri diye sunan sizsiniz. Buradaki bilgi eksikliğinizi söyleyince adı ukalalık mı oluyor?
Ekonomistin bir yetkinliği vardır, gündemi ve piyasayı takip eder. Profesyonel olarak o konuda mesai harcar.

Talep eğrisini sizin gibi kısıtlı bilgilere haiz birisi çıkartamaz yanlış mıyım? Dünyadaki domain satış potansiyelini ve bu potansiyelin oluşturduğu ekonomik gücü birebir de verileri ile takip eden bir şahıs mısınız ki talep eğrisinden bahsediyorsunuz?
Hala esnaf ağzı yapıyorsunuz. Ben bu toplara girmem. Amiyane tabirle sidik yarıştırmam. 7 senedir bu foruma üye olduğumu, ilk domainimi alalı 6-7 sene geçtiğini sadece sordunuz diye söyledim. Siz portföyünüzün ve geçmişinizin büyüklüğüyle övünebilirsiniz. Allah bin bereket versin beni gerçekten ilgilendirmiyor sizin kim olduğunuz. Ben yeni başlayanları havadan sudan sebeplerle değil bir takım nesnel ölçütlere dayanarak bazı konularda uyarmak istiyorum.

Konuya dönmek gerekirse, talep eğrisini ben çıkartmıyorum. Hatta ben yeni birşey ortaya koyduğumu iddia etmiyorum. Yapılmış piyasa analizlerini (domain piyasası dışındakiler dahil) konuya uyarlayarak çok kısa bir iki tavsiyede bulundum. Bahsettiğim araştırmayı yapan ekonomistlerin kaç domaini var bilmiyorum ama verdiğim makaledeki 9. figüre bakabilirsiniz. Ya da neyse aşağıya ben ekliyorum. Değerli vaktinizi çalmayalım.

Bu grafiğe ve makalenin genel görüşüne göre her ne kadar yüksek fiyatlarda elastisite artsa da bugünkü seviyede de talep elastiktir. Yani fiyat değişikliği talebi kontrol etmek için kullanılabilir.

Alıntı
O vakit ICANN 'ın yetkilerini size verelim gerekli ekonomik ve de kuralsal değişiklikleri yapın.
Hayretler içerisindeyim.

Bize mi öğretiyorsun biz bu işlerde gedikliyiz kafasıyla hiç bir şey çözüme ulaşmaz, Benim yetkinliğimi sorgulamak da sizi bir yere ulaştırmaz. Dediklerimle ilgili lehte aleyhte yorum yaparsanız sağlıklı bir tartışma yürür. Ne yazık ki "sen kimsin ki ben senimle tartışayım" zihniyetindesiniz hala. Buyrun o zaman sektörün gediklileri olarak sizden tavsiye bekliyoruz. Unutmayın ki "herkes bu işe girmesin" bir temenniden ibarettir, hiç bir reel karşılığı yoktur. Rica ediyorum artık beni aradan çıkarın yazdıklarıma odaklanın.

Bir ikinci mesele

Alıntı
Bir malın fiyatının artması için ya ham maddesinin piyasada azalması lazımdır ya da spekülasyon yapılması lazımdır. Domain piyasasında bir ham madde olmadığına göre? Spekülasyon yapılacak bir durum da hiç yoktur.
demişsiniz.

Halbuki ICANN arzı elinde bulundurduğu gibi fiyat mekanizmasıyla basbayağı talebi yönetiyor. Fiyatı düşük tutarak hızla büyüttüğü piyasada şimdi müthiş bir enflasyona sebep oldu. Spekülasyon sadece somut emtialarda olmaz. Tamamen beklentilerle alakalı bir durumdur. Kaldı ki 2000lere damgasını vuran tam da bu isimde bir DOTCOM BUBBLE vardır. Bilişim sektörüne dolaylı etkisini geçtim, borsalarla domain piyasası iç içe geçmiş durumda. Domain dünyasının büyük firmaların büyük çoğunluğu bilfiil Nasdaq gibi borsalarda yer alır.

Bir diğer konu da şu: domain fiyatlarının aşağı inmesi doğal bir durum değil. Müdahale olmasaydı en basit piyasa mekanizması internet kullanımındaki artış oranına bağlı olarak talebin artacağını ve fiyatın 50-60$dan daha da yükseleceğini öngörür. ICANN'in sektördeki büyüme hızını arttırmak için uyguladığı fiyat politikası her ne kadar kısa vadede doğru olsa da bugün için doğru olmayabilir. Zira domain fiyatları 2006'dan beri aynı düzeyde aşağıya 2 grafik ekliyorum.

Domain fiyatları

Kayıtlı domain sayısı

Gördüğünüz gibi paralellik ortada.

ICANN bunları bilmiyor mu diyorsunuz. Biliyor tabii ki. Ama anladığım kadarıyla onların politikası başka TLDleri ve ccTLDleri ön plana çıkararak başta ".com" talebi olmak üzere piyasadaki gTLD talebini düşürmeye çalışıyor.