Bana göre Google sıralamalarını etkileyen faktörlerin toplam sayısına 100 dersek; aldığınız linkin tıklanma oranının sıralamaya etkisi en fazla 5'tir. Hatta o kadar bile değildir.
Neden diye soracak olursanız;
Eğer çok dar bir kesime hitap eden bir site için seo çalışması yapıyorsanız istediğiniz kadar uğraşın link aldığınız siteler sizinle aynı alanda değilse hiçbir ziyaretçi o linklere tıklamıyor.
He tanıtım yazısı alırken linklere tıklatmak mı istiyorsunuz o zaman
"Abc.com'dan Hediye Fırsatı!" şeklinde bir yazıyla link alacaksınız. Eee tanıtım yazısına 10 lira verirken bir de hediye için masrafa girişeceksiniz. İnsanlar da sektörünüzle alakalı olduğu için değil sırf hediye veriyorsunuz diye linke tıklayacak. Bu seferde manipülasyonun kralı burada olacak.
Yine aynı şekilde Facebook sayfasında Abc.com'a insanların girebilmesi için ya hediye dağıtacaksınız ya da popüler bir video veya resimin altına linkinizi koyacaksınız. O linke tıklasalar bile siteye girdikleri gibi geri çıkacaklar. Durduk yere de sitede kalma oranını düşüreceksiniz.
Tabi bu örnekler sektörel siteler için geçerli. Yoksa genele hitap eden siteleriniz varsa çok rahatlıkla (haber siteleri mantığı; resimi ilgi çekici yapıp yazının devamını okumak için resime tıklatmak) ziyaretçiyi çekebilirsiniz.
Zaten Google ziyaretçi yönlendirme anlamında sosyal medya da dahil pastanın neredeyse tamamına sahip. (Spesifik siteleri aradan çıkarıp genele vurursak bana göre yüzde 80-90'lık bir paya sahiptir. Zaten X mecradan 10 hit alıyorsanız Google'dan istemeniz de 80-90 hit gelecektir.) Adam tarayıcıyı açtığı an Google karşısında.
Son olarak aşağıda sektörel bir sitenin son 3 aylık istatistikleri yer alıyor. Bu siteye yaklaşık 100 civarı farklı siteden tanıtım yazısı alındı.
O sitelerden son 3 ayda gelen toplam hit:
55 ( %0,107 )
Anchor text olayını çözmek isteyen adam 3-4 sitesini feda edecek. Yoksa dur linke tıklatayım, dur siteadresi.com, buraya tıklayınız şeklinde link vererek isteniz de başarı sağlayamazsınız. ( rakipleriniz 10 link alıyorsa siz bu şekilde 100 link almak zorunda kalıyorsunuz. )