Burada yanlışınız şu yeniler için resmen bir rehber olsada bizler için domain satışı ciddan öldü. Tam keyword aranma hacmi çok fazla tüm uzantıları dolu olan domain para etmez deniyor.Eskiden olsa xx.xxx teklif gelicek domainler çünkü şahit olduk satışlarına ama şimdi 50 TL veririm diye PM geliyor.
Evet ben de bunun farkındayım. Yazıyı kısa tuttuğum için buna girmedim ama bahsettiğiniz fenomenin muhtemel sebeplerini iki başlıkta analiz edeceğim:
1) R10 ile alakalı sebepler.
Kuşkusuz bu sebeplerin başında R10'daki
hemen hemen her alıcının aynı zamanda satıcı olması geliyor. Türkçesi şu: Armani, Zeytinburnu'ndaki esnafa satış yapabilir mi? Yaparsa da esnafın vereceği fiyat maliyetine çok yakın olur. Neden çünkü
sürecin masrafından haberdarlar.
Özet: Bu işin içindeki bir insan sizin 8 Dolara domain kaydettiğinizi biliyorsa, ona vereceği fiyat maksimum sizin maliyetinizin 2 katı olacaktır.
2) R10 ile alakasız sebepler.
Bunların başında bence kurumsal firmaların ilgili birimlerinin cahilliği geliyor. Yeterli bütçeye ve pazarlama imkanına sahip kurumsal firmalar tam da onlara lazım olan domaini almayı ek bir masraf olarak görünce
son kullanıcıya ulaşmak çok ama çok zor oluyor. Hatta belki istatistiği çıkarılsa bu forumda satılan domainlerin anca %10'u son kullanıcıya gidiyordur. Piyasada mallar kullanılmaksızın el değiştiriyor. Domainler ne kadar çok el değiştirirse değitirsin
yeni domain arzı hem bahsettiğimiz gibi çok fazla hem de üstel bir şekilde artıyor. Yani bu tablo böyle devam ederse sadece webmasterlar arasında dolaşan
ticari anlamını yitiren bir şeye dönecek.
Özet: Alan adı satışlarında direk
kurumsal firmaları son kullanıcıları hedefleyen siteler çoğalmalı. Evet piyasada var bir kaç tane girişim ama kanımca hala yeterli düzeyde değil. Eş dost tanıdık hüviyetinden sıyrılmalılar.
Ufak bir çözüm önerisi: Dediklerimi ileriye projekte ederseniz en azından arzı sınırlamak için domain kayıt fiyatlarının 20-25$ seviyesine çekilmesinde ben fayda görüyorum.
--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 01:12:47 -->-> Daha önceki mesaj 00:58:39 --
kaliteli domainleri bazı fırsatcılar kaydetmiş. inanın sırf bu yüzden Türk halkı proje üretemiyor.
nokta domains ve noktala şirketleri çoğu projelerin önünü kapatmışken herkes film ve oyun sektörüne yönelmiş domain ararken e-ticareti de buna dahil ediyorum.. bu sektör ilerlemez..
Bunun adına her literatürde fırsatçılık denir. şuan sizin domainleri önceden alıp, sonradan karaborsa tarzı pazarladığınız gibi.. inşallah elinizde patlar...
... Bunlarda gayrimenkulcü değil , emlak teroristi oluyor. sizin yaptığınız işle aynı aslında..ama siz olayı sadece görmek istediğiniz gibi görüyosunuz

neyse daha fazla tartışmaya girmicem, konu dağılmasın...
Serbest piyasada kimseyi yaptığı yatırım için kınayamazsınız. Bu sektörün büyüyeceğini erkenden görmek de para kazanmayı hak etmek için gayet yeterli bir şeydir kanımca. Evet jenerik, projelik domain adı gerçekten az. Hatta kıt. Fakat telaş etmenize gerek yok. Ekonomi de tam olarak
kıt kaynakları idare etmek anlamına gelir.
Yani ne demek istiyorum. Nokta'nın elindeki domaine size göre yüksek bir fiyat istemesi sektörü baltalamıyor. Hatta bana kalırsa gerekli yatırım yapmayanı sektör dışı tutarak katkıda bile bulunuyor.
Kusara bakmayın ama premium bir domaine 10.000 lira vermeden büyük proje yapılmaz.
Bu sektörü baltalamak falan değildir. Evet birçoğumuzun cebinde 10 bin lira yok. Peki ne yapacağız? Ya gerekli büyüklüğe erişene kadar boyumuza göre domain bakacağız ya da projemizi ortaya koyup maddi konularda başka bir yatırımcıdan destek alacağız. Yani sizin iddia ettiğiniz gibi EMLAK.COM GAZETE.COM gibi jenerik domainler projelendirilmyorsa bunun sebebi
bunun altından kalkabilecek, bu işe layık biri olmadığıdır. Ben hayatımda başarılı olmanın tüm koşullarını taşıyan birine başkasının engel olabildiğine şahit olmadım. Ama sizin istediğiniz bu domainleri kolay yoldan panelinizde görmek ise asıl bu fırsatçılıktır. Özeti lütfen ucuz bahaneler üreterek
kendi gelişiminize ket vurmayın.
Premium domain ücretlendirmesinde sorunlar yok mu elbet var. Tıpkı küçük yatırımcı gibi premium domain yatırımcısı da
uzak diyarlardan bir kısmet bekliyor. Tamamen irrasyonel olan bu beklentiye kısmetten başka bir isim bulamıyorum. Misal piyasa şartlarına göre 50 Bin TL iyi bir rakamsa da yatırımcı daha fazla beklemenin daha akıllıca olduğunu düşünüp piyasayı daraltıyor. Ne var ki bu çok büyük bir oran değil ve de büyük bir mesele de değil. Bu sorun da bence uzun vadede
kiralama gibi formüllerle aşılacak.