Şu son günlerde özellikle oyun sektöründe ki bu ani değişimler ister istemez webmaster olan herkesin canını sıktı. Otoriter web sitesi olanlar güne başlarken artık ilk yaptıkları iş sıralamalarını kontrol etmek oluyor. Kimse korkusundan site ismini başkaları ile paylaşmak istemiyor.
Google sadece oyun sektöründe değil diğer sektörlerde de anlaşılamaz bir davranışla sitelerin yerleri ile oynuyor. Oyunskor ve beraberinde düşen sitelerin hemen ardından clone siteler kafaya oynuyor.
Artık popüler ve iyi hit alan web siteleri birileri için ekmek kapısı haline geldi. Başına sonuna harf ve rakam ekle tasarımı benzet gönder gitsin.Belki yarın bir gün spama düşer de yerine oynarım diye çoğu kişi hayal kuruyor.
Şimdi sormak istiyorum. Ne yapacağız? Acaba olur da ceza yer sıralamadan düşer de yerimizi fake sitelere kaptırırız diye alakalı alakasız tüm domainleri satın mı alacağız. Veyahut da yerimizden olmamak ziyaretçiyi kaybetmemek adına adwords a bayıldığımız paradan fake site sahiplerini de mi nasiplendireceğiz.
Bunu sadece otoriter siteler için söylemiyorum. Ciddi manada kendi sektöründe isim yapmış, bunun yanında ürettiği içerik ile ziyaretçiyi memnun eden tüm siteler artık risk altında. Sanıyorum ki aklına karpuz kabuğu düşenler rakip gördükleri yada edindiği kardan ağzı sulananlar domain reglemek için kuyruğa dizilmiş durumda. Ah keşke sıralamadan düşse de -yada düşürsem de- yerine ben geçsem derdinde.
Sanıyorum ki artık webmaster camiasının para kazanma hırsı ahlaki ve etik değerlerin önüne geçiyor. Zira stand-up yapıp, yaptığı gösteriden parayı kazanan Cem Yılmaz'a gösterisine gittiği halde "Bak milletin vergisini cebine indiriyor" diyen zavallılar şanslı masada 5000 lira için düştüğü komik ve acınası halleri düşünmüyor olmalı. Aynı zihniyet burada da karşımıza çıkıyor. Yapılan çalışmalar verilen emekler birilerinin gözünde bir anda tüketiliyor. Bundan da büyük bir keyif ve mutluluk duyuluyor.
Son söz; artık mücadeleyi rakip sitelere karşı değil ismimizi kullanan fake sitelere karşı vereceğiz.