Merhabalar,
Bazı arkadaşlar örnekler vermişlerde, bunların tümü yurt dışından örneklendirmeler.
Şu anda yurt dışındaki donanım ve barındırma fiyatları ile ne yazık ki Türkiye'dekiler bir olmuyor.
Ayrıca yurt dışındaki kullanıcıların amaçları ile yurdumuzdaki müşterilerin amaçları farklı. Oradaki kişiler genelde ne yapacağını bildiklerinden dolayı kendilerine en uygun paketi tercih ederler. Örnek vermek gerekirse ; Kişisel web sitesi açacak biri limitsiz web hostinge gitmez ya da 5-10 K hit alacağını düşünen birisi paylaşımlı web hosting den yararlanmak istemez.
Ancak Türkiye'de limitsiz hosting ve reseller kavramı, sanki ne yaparsanız yapın limiti bitmeyecekmiş , Facebook'a Google'a 30-40 TL ' lik paketlerle rakip olabilecekmişsiniz gibi geliyor. Bunu inşallah bilinçli satıcı firmalar ile üstesinden geleceğiz.
Ayrıca bir de herkes bir hesaplama yapıyor. Ben de kaba taslak bir hesap çıkarmak istedim. ( Kampanyalı sunucu aldığımızı varsayarak )
4 Gb bir VDS ile işe başladık : 70 TL
cPanel lisansı aldık : 29.50 - 30 TL
Litespeed lisansı aldık : 41.25 - 42.00 TL
İlk aylar gerekmese bile, ilerleyen dönemlerde CloudLinux lisansı gerekecek onu hesaba dahi katmıyorum.
Yani aylık minimum gider : 142.00 TL.
Yıllık 30 TL ' ye limitsiz reseller sattığımızı düşünelim. Bu makinede haydi taş çatlasın 50 tane limitsiz reseller ( Kullanıcısına göre de değişir tabii ) satalım.
50 * 30 = 1.500 TL
Yıllık masraf : 1.704 TL
Tabii bir de KDV Dahil ibaresini sakız ettiler ağızlara, bunun da çeşitli sorumlulukları oluyor.
Minimum muhasebe ( insiyatife kalmış, özel bir muhasebe ilden ile istediği ücret değişebiliyor ) : 100 - 250 TL
Ofis kirası : 300 - 500 TL ( Evin odalarında çalışma ortamı yaratanları saymıyorum )
Senelik gelirin %18 'i vs. vs.
Yani açıkçası "Sürümden kazanmak" her ne olursa olsun, epey bir zor görünüyor..