Beyler size açıkça söyleyeyim yaşanacak süreci.
Bu süreç bir hafta sonra da karşınıza çıkabilir.
5 sene sonra da...
Vergi alacaklarında zaman aşımı 5 senedir.
Bugün adsense'den para almayı bıraksanız, ya da fatura kesmeye başlarsanız önümüzdeki 5 sene boyunca hala risk altındasınız demektir.
Devlet sıkıştıkça gelir arttırıcı önlemler peşine düşmektedir.
Sanal ticaret de bu gelir arttırıcı önlemler açısından önemli bir konudur.
Bir arkadaşın yazdığı gibi 5 liraya sökük diken bir terzi 86 kuruş kdv verir, 1 lira vergi verir, bağkur yatırır, stopaj yatırır, eline 2-3 lira kalır.
Bir kere KDV ye tabisiniz hepinizin fatura kesmesi zorunlu. KDV kesmemeniz için ödemeyi yurt dışından döviz olarak almanız, faturayı yurt dışı bir firmaya kesmeniz gerekli. Oysa hepiniz ödemeyi TL olarak eft ile alıyorsunuz. Çek ile ödeme alan ve google'a fatura kesenler KDV ödemez, EFT ile alanlar KDV öder.
Gelir vergisi ödemek zorundasınız ve tüzel kişilik olarak şahıs firması bile olarak tüm yükümlülüklerinizi yerine getirmeniz gerekiyor çünkü yaptığınız iş Türkiye içinde bir ticari faaliyette bulunmak. Bu haksızlık değil mi? Elbette bazılarımız için haksızlık. Mesela benim adsense gelirlerim neredeyse tamamen yurt dışı ziyaretçi kaynaklı. Amerikalı ziyaretçiye amerikalı reklam verenin reklamını gösterip Amerika'dan Türkiye'ye her ay belli bir miktar para sokuyorum. Devlet her sene yurt dışına belirli bir faiz öderken ben yarattığım katma değer ile yurt içindeki paranın dönüşümüne dahil olmadan yurt dışından para sokuyorum. Yani adsenseden yabancı ziyaretçilerden para kazananlar bir nevi reklam ihraç eden konumundadır.
Ama bu bizim ticari faaliyetimizi Türkiye içinde yaptığımız gerçeğini değiştirmiyor. Bu ticri faaliyete bağlı olarak da vergi ödememiz kaçınılmaz. Ben de ödemedim. Çünkü bunun kolay bir yolu yok. Devletin adam olup düzenleme yapması lazım. Nasıl ev sahibi olanlar evlerini kiraladıklarında firma olmadan vergi verebiliyorlarsa web site sahiplerine de bu şekilde websitelerini kiralamışlar gibi imkan sunulmalı. Çünkü adsense ve internet reklam gelirleri sabit bir ticari faaliyet değildir. Eviniz boş kaldığında vergi vermezsiniz, sadece kiraladığınızda ödersiniz. Ama internette hitiniz düştü mü dükkanı kapatamazsınız. Bir ay 2000$ kazanırsınız diğer ay 200$. Ama muhasebeci parası, kira, stopaj, bağkur değişmez.
Bu işin sonunu görebiliyorum. Bir gün hepimizin evine vergi cezaları gelecek. Şok olacağız çıldıracağız. Sonra organize olacağız hem websitelerimiz üzerinden hem de birleşip eylem yaparak protesto edeceğiz. Olayı gündeme yeterince getirebilirsek bir af ve düzenleme gelecek. Cezalar ve faizler bir seferlik affedilecek. Taksitlendireceğiz eski borçlarımızı ve bundan sonra yeni sisteme göre ödeme yapacağız.
Hesabına 20 bin liradan fazla havale gelirse takibe girersin diyenlere gülüyorum. Eğer bir gün adsense gelirlerini takip etmek isterlerse adsense in Türkiye'de EFT lerini yapan aracı kurumlar ve bunların ödeme yaptığı günler belli. Bu aracı kurumların hesaplarından ödeme günlerinde EFT alan tüm hesapları bir tıkla listeleyebilirler, EFT merkez bankası üzerinden geçen bir sistemdir. Hepinizim banka hesaplarına tedbir konulur ve hespa sahiplerine tebligat yapılır. Yeter ki bu işe el atmak istesinler. Ve bir gün el atmak isteyecekler. Devletin parası bitti mi, satacak bir şey kalmadı mı hükümet ek gelir kaynağı yaratmak için her yolu deneyecek...