Bu Osmanlıcıları anlamıyorum.
Osmanlı da bizim ecdadımız, Selçuklu da bizim ecdadımız, Göktürkler de bizim ecdadımız.
Ama ecdadımızdan birini kendi siyasi malzemelerine kaynaklık etsin diye yücelten bazı uyanıklar var. Bu uyanıklar yüzünden millet Osmanlıdan soğuyor. Osmanlıyı kendi siyasi emellerine alet etme çabasındakiler tarihi o kadar çarpıtıyor ki komik duruma düşüyorlar. Bir de bu tipler için dünya Osmanlı ile başlıyor. Sanki bu milletin tek ecdadı Osmanlı.

Öncelikle Osmanlı Türklüğe hizmet etmemiştir son dönemlere kadar milliyetçilikle uzaktan yakından alakası yoktur. Kendisine Türk dememiştir. Hatta Türklüğü aşağı görmüştür, Osmanlı'da Türk demek yörük, köylü, göçer cahil grubudur. Bugün kıro demek neyse o zaman Türk demek de oydu. Osmanlı Saraya mümkün mertebe Türk almamıştır. O yüzden Osmanlı tarihindeki o kudretli paşaların şeyhülislemların, divan üyelerinin hatta saray hizmetkarlarının %90'ınden fazlası Sırp asıllıdır, Rum asıllıdır, devşirilmişlerdir. Haremde Türk kızları yoktur, bugün nataşa diye aşağılanan doğu avrupa kızları çoğunluktadır. Edebiyatı Farsça ve Arapça etkisindedir. Müziği enstrümanları halkın aşina olmadığı ortadoğu tarzındadır.

Osmanlı bir imparatorluk çok uluslu bir yapıdır ve son döneminde içinden çıkan Türkçü akımlar yüzünden bugün Suriye'den, Irak'tan, Suudi Arabistan'dan ve diğer abidik gubidik arap şeyhliklerinden daha demokratik daha gelişmiş daha uygar bir toplumuz. Osmanlı Cumhuriyetle itibarı ve imtiyazlarını kaybeden bir grup din satıcısının tekeline geçmiştir. Bir de maalesef bazı Türk Milliyetçisi olduğunu söyleyen gruplar Osmanlıyı çok idealize ederler. Ceddin deden, neslin baban, hep kahraman Türk Milleti diyerek İstanbul'u fethettik zannedenler vardır bu marşın Türkçülük akımları ile Osmanlı'nın son dönemlerinden bestelendiğini bilmeden.

İşin özü Tarihi farklı kaynaklardan okumak. Maalesef Osmanlı'ya özlem duyan bazı cahil arkadaşlarımız var. Osmanlı devrinin tamamlamıştır. Cumhuriyette doğup krallığa özlem çekenleri anlamıyorum. Osmanlı muhteşemdi, heryere yardıma koşardı, iyilik meleğiydi, herkes çok mutluydu, hiç kargaşa çıkmazdı gibi uçuk şeyler söyleyenlere ise çok garip bakıyorum. Cahil olabilirsiniz tarih bilginiz yetersizdir ama hiç mi mantığınız yoktur. Osmanlı zamanında kaç ayaklanma çıkmış, bu ayaklanmalar ne şekilde bastırılmış, Fuzuli yazmış şiirlerinde rüşvet ve torpilin ne kadar yaygın olduğunu. Padişaha yalakalık yapanların zenginleştiği muhalif olanların kellelerinin gittiği bir döneme hayran olmak nasıl bir mantıktır?

Osmanlı sadece cihat etmemiştir. Ben 2 Sırp arkadaşım ile konuştum. Osmanlı'yı bir de sınırın öbür tarafından dinleyeceksiniz. Adamları kendi ülkelerinde esir ediyorsun. Ağır vergilere bağlıyorsun. Başkaldırırlarsa güçlü ordunla saldırıyorsun, sonra çocuğunun karısını kızını malını mülkünü savaş ganimeti olarak alıyorsun. Osmanlı'daki cariyeler saraya nasıl geliyordu zannediyorsunuz? Savaş ganimetlerinin için karı kız da vardı. Yendiğin ordunun ülkenin güzel kadınlarını alıp cariye yapıyorsun. En gürbüz, en akıllı çocuklarını alıp kendi sarayında yetiştirip kendi milletine karşı düşman asker haline getiriyorsun. Bunu bizim resmi tarihimiz bir eğitim sistemi gibi gösterir, ama Türkiye sınırlarından çıktın mı bu açıkça çocuk kaçırmaktır. Bizde akıncıların nasıl Allah yolunda insanlar oldukları anlatılır. Ama bu akıncılar saldırdıkları yerleri yağmalarlar, mal mülk altın alırlar, güzel kadınları kaçırıp saraya hediye ederler şimdi bunun amacı İslamı yaymak bile olsa yöntem ve yapılanları gayri müslime yapıldı diye hoş göremiyorum ben. O devirde bugünkü anlamı ile hukuk ve insan hakları yoktu. O yüzden Osmanlı kendi devrine göre bir şeytan değildir. Osmanlıyı bugünün penceresinden bakıp yargılamak da yanlıştır. Ama sanki Osmanlı pasifist bir melekti, herkese iyilik ederdi, adaletin sembolüydü, herkes Osmanlıda çok mutluydu gibi komik idealleştirmelere de gerek yok.

Osmanlı 600 yıl ayakta kalması ve o devirde o büyüklükte bir toprağı yönetebilecek organizasyon yapısı ile hayranlık uyandırır. OSMANLININ EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ DİĞER TÜRK DEVLETLERİNE GÖRE OLAN UZUN ÖMÜRLÜ OLUŞUDUR. TÜRKLER ÇOK ORGANİZE BİR MİLLETTİR ÇOK HIZLI DEVLET KURAR SONRA AYNI HIZLA DEVLETİ YIKARLAR. OSMANLI BU ANLAMDA BÜYÜK BAŞARI HİKAYESİDİR. Sosyal yapısı, kültürü, hukuku ile tam bir karma sistemdir ve kurulduğu dönemde çağının çok ilerisinde olduğu için genişlemiş ve başarılı olmuştur. Daha sonra devrini tamamlamıştır. Önce duraklamış, sonra gerilemiş. En sonunda da yıkılmıştır. Çünkü avrupalılar coğrafi(yeni kıtalar sömürgeler), sosyolojik(milliyetçilik, laiklik), teknolojik(sanayi devrimi) keşiflerle çağ atlamıştır.

OSMANLININ YIKILMASININ TEK NEDENİ AVRUPALILAR ÇAĞ ATLARKEN, OSMANLININ ORTA ÇAĞDA KALMASIDIR. AVRUPALILAR YENİ KITALAR BULMUŞ, YENİ SİYASİ SOSYOLOJİK FİKİRLER ÇEVRESİNDE MOTİVE OLMUŞ, DOĞA BİLİMLERİNDEKİ GELİŞMELER İLE MAKİNEYİ İCAT EDİP İNSAN GÜCÜNE KARŞI EZİCİ BİR ÜSTÜNLÜK ELDE ETMİŞLERDİR. SADECE İNSAN GÜCÜ İLE REKABET ETMEYE KALKAN OSMANLI DA SONUN DA YIKILMIŞTIR. MAALESEF YIKILMASININ ÜZERİNDEN 90 SENE GEÇMESİNE RAĞMEN HALA OSMANLI GİBİ ORTA ÇAĞDA YAŞAMAK İSTEYENLER HALA VAR.