Merhaba arkadaşlar,
Bir müşterim vardı 9 ay öncesinden kalma. Uzun süreli tanışık olduğum arkadaşımın vasıtasıyla anlaşmaya vardığımız bir müşteri.
Müşterim ilk konuşmamızda sözleşme istemediğini belirtti. Arada arkadaşım olduğu için sorun yapmak istemedim. Biraz problemli bir müşteri tipiydi. İsteklerini telefonla anlatmaya başladığında mail atmasını rica ettim. Fakat sen yaz ben söylüyorum işte dedi. Ve yazdım. Hepinizin anladığı üzere elimde ne bir sözleşme ne mail var...
Konuşmamızda, eski sitesindeki birçok gereksiz ürünler olduğu için yeni siteye taşınmasını istemedi. İstediklerimi kendim gireceğim ben dedi.
(Ödemenin %60ını aldım işe başlarken)
O günden bugüne kalan %40ı alamadım. "Ürünlerimi ekle paranı al iletişimimizi keselim" diyordu hep. En son param kalmasın diye altı üstü 300 tane ürün eklenecekti kabul ettim ürünlerin ekleneceği siteleri almak için tanıdığımı kullandım vs bir şekilde elime ürünlerin olduğu site gelmedi.
Bende bugün artık bu şekilde de paramı alamayacağımı anlayınca arayıp konuştum, fakat hala sitesinin bitmediğini iddia ediyordu. Ödemeyi alamayacağmı söyledi. "Hatta bitmeyen bir site için sana ödeme yaptım benim onu bile geri almam gerekiyor." dediğinde işin boyutu değişti ve bende ters gitmeye başladım.
Domainleri vs bana transfer etmişti müşterim. Dedim ki "o halde bu saatten sonra bu siteler benimdir. İkisinide kapatıyorum. ödememi aldığımda sitenizi alırsınız." dedim. "Sen kimsin benim malıma çökebileceğini zannediyorsun, o kadr kolay mı. Tamam sen istediğin gibi nasıl biliyorsan öyle davran faturasız iş yapmaktan seni dava edicem. Elimde sana ödeme yapılmış dekont var. Avukatımla görüşeceksin bu saatten sonra" deyip telefonu kapattı suratıma.
Bir daha aramadım tabii.
Şimdi.
*Sözleşme yok.
*Fatura yok (dolayısıyla vergi de ödemiyorum)
*İsmime yatırılmış bir para var. (açıklaması yazılmamış)
*Ve adamın şirketine ait (com ve net) iki adet domain benim üzerime transfer edilmiş bir durumda.
*Kendime ait sunucuda barındırdığım diğer müşterilerle aynı sunucuda barındırıyorum bu müşteriyide... (Yani sunucuya bakılırsa diğer yaptığım milyarlarca işin de ortaya çıkma ihtimali var.)
Ben şimdi ne yapayım? Adam yazılımı istiyor, şifreleri ve tüm bilgileri istiyor.
Adamdan alacağım para, tüm işlerimin vergi borcunu ödeyebilecek düzeyde bir para da değil. Ufak bir meblağ, ama işin boyutu şu an para da değil. Hak, emek yeniliyor.
Avukat arkadaşlar, bu konu hakkında bana fikir, bilgi verebilirlerse çok sevinirim.
İyi çalışmalar dilerim.