Nginx i apache ile karşılaştırmasak yeridir...

Nginx non-blocking denilen asenkron mimari üzerinde çalışır. Temel amacı hıza odaklı olmaktır.

PHP ile çalıştıracaksanız: PHP-FPM(Fastcgi) ile birlikte çalıştırılması gerekmektedir. Nginx i proxy olarak kullanmak ancak static dosyalarda size hız kazandırır. PHP yine apache tarafında işleneceğinden performans arttı demek saçma olur.

Nginxi incelerken en çok dikkatimi çeken; IIS deki workerprocess mantığı bunda da geçerli. Configden workerprocess sayısını arttırıp işlemleri bölüyorsunuz.

Doğru bir yapılandırma ile nginx-php ikilisi paylaşımlı hosting de çok güzel iş çıkarabilir fakat şöyle bir durum var! Kullanıcı izinlerini doğru yapılandırmazsanız saldırılara açıksınız demektir.

Nerede kullandım:
Magento kullanan bir e-ticaret sitesinde varnish, apc, nginx, php-fpm, mysql ile birlikte hepsi freebsd üzerinde derleyerek kurdum. İlk önce apache ile kullanmıştım aynı sistemde. Performans sorunu gösteriyordu. Araştırırken bunları buldum...

Yapılandırmak dert bunu bilin. Ama bir kere yapılandırınca arkanıza dönüp bakmıyorsunuz...

http://seravo.fi/2013/optimizing-web...-nginx-and-php

Referans olsun size.