Mobil teknolojiler geliştikçe bu gelişmeye paralel olarak piyasaya bir çok farklı model telefon piyasaya birbirinden farklı teknik özelliklere sahip yeni cihazlar çıkıyor. Eğer sizde akıllı bir telefon alma niyetindeyseniz aşağıda verilen önerilere göz atmanız yararınıza olacaktır.
İşletim sistemi : Akıllı telefon almadan önce alınacak olan telefonun işletim sistemi belirlenmelidir. Çünkü telefonun kullanabildiği işletim sistemi telefon için sunulan uygulamaların çeşitliliğini etkilemektedir. Şu an için bu pazarın ilk iki sırasını Android ve İOS işletim sistemleri alsa da Windows phone ve Blackberry OS sistemlerinin varlıkları da unutulmamalıdır. Her bir mobil işletim sisteminin farklı avantajlara sahip olduğu unutulmamalıdır.
Android işletim sistemi Google tarafından üretilen bir sistemdir. Piyasadaki bir çok akıllı telefon bu sistemi kullanır. En büyük pazar payına sahiptir. Google play uygulama mağazası ile de kullanıcılara binleri aşan sayıda uygulamalar sunar. Bu da önemli bir avantaj demektir.
İOS işletim sistemi Android sisteminin ardından 2. sırada yer almaktadır ancak bu sistemi kullanan telefonların sadeliği öne çıkaran bir tasarıma sahip olması ve çok zengin uygulamalar sunabilmesi önemli bir faktör. İOS işletim sistemi ayrıca kolay kullanım imkanı sunduğu için de fazlaca tercih edilmektedir.
Windows phone işletim sistemi İOS ve Android gibi güçlü rakiplerin olduğu pazara hızlı bir giriş yapıp kendine yer bulabilmiştir. Bu işletim sistemi tasarım kadar görselliğe de önem vermesiyle bilinir. Microsoft gibi güçlü bir üreticisi olan bu sistem kendisine aituygulama mağazası ile dikkatleri çekmektedir.
Telefonlarartık birden fazla teknolojik cihazın işlevini görebilmekteler. Mesela fotoğraf çekebilmekteler, video kaydı yapabilmekteler, internete bağlanarak sörf yapabilmekteler yada bir oyun makinesi gibi kullanılabilmekteler. Bu işlemleri yapabilmek için cihazın işlemcisi ve hafızası güçlü olmalıdır. Örneğin giriş seviyesi için 1 Ghz işlemci ve 512 MB hafıza yeterlidir ama çok fazla uygulama kullanabilmek, daha hızlı işlem yapabilen geniş ekranlı telefonlar için 2 GB ram ve dual core yada Quad core işlemcili cihazlar seçilmelidir.
Telefonun veri depolama kapasitesi : Akıllı telefonların çeşitli uygulamalar kullanmaları (video kaydı ve internet erişi sağlayan uygulamalar gibi ) cihazda depolanması gereken veri miktarını arttırmaktadır. Bunlara fotoğraf ve müzik arşivleri de eklendiğinde depolama alanı ihtiyacı artar. Bu nedenle en az 2 yada 4 GB depolama alanı olan bir model seçilebilir ama piyasada 1 GB-64 GB arası depo hafızası olan modeller bulunduğu unutulmamalıdır.
Pil ömrü : Telefonun pil süresi en çok kullanıcı şikayetine neden olan konudur. Cihazın kullanabildiği uygulamaların artması daha çok enerji harcaması anlamına gelir. Bu nedenle yüksek akım verebilen piller tercih edilmelidir. Mesela 1200 mAh'lik pil yerine 2500 mAh'lik pil seçmek gibi. Burada kullanıcının tercihleri önemli birer belirleyicidir. Örneğin ekran parlaklığı gibi. Cihazınızın şarjının daha fazla olması için ekran parlaklık ayarını ve hangi uygulamaların kullanılıp kullanılmayacağını seçebilmenize imkan veren uygulamalar bulunmaktadır.
Kamera Özellikleri : Akıllı telefonların sundukları en önemli imkan fotoğraf ve video kaydı yapabilen kameralarıdır. Kameranın sadece megapiksel değerinin yüksek olmasına dikkat edilmemelidir. Bu nedenle daha iyi çekim yapma imkanı veren optik imaj sabitleyici, dijital yakınlaştırma oranı ve flaşlı çekim imkanı veren modeller seçilmelidir. İyi kalitede videolar çekebilmek için de kamera en az 720p kalitede video çekebilmelidir.
İnternet bağlantı türleri : Akıllı telefonlarda olmazsa olmaz denilen internet erişimi için farklı teknolojiler vardır. Wi-fi teknoloji yada son zamanlarda daha fazla hız ve geniş kapsama alanı olan 4G teknolojisi gibi. Burada çok önemli bir noktaya dikkat edin ülkemizde halen 4G teknolojisi olmadığı için bu teknolojiye sahip cihazlara fazlan para ödemeye gerek yok

Umarım bu bilgiler sizler için faydalı olur.