Biraz eski bir konu fakat yazayim istedim.

Yaklasik 2.5 - 3 yildir Bilgisayarima Windows kurulmadi (ne virtualbox nede dogrudan) ve Ubuntu ile yasadigim zevki hic bir sey vermiyor bana.

Bilgisayarin coktugu tek durum SIKILIP kernel ile oynadigim zamanlar. Kernel guncellemesi haric bilgisayari yeniden baslatmiyorum bile. (Edit: Bazen SDD'yi is yerine goturmem gerekiyordu ozamanlar mecburen kapadiyordum.)

Bilgisayarimda ayni anda 10'dan az program acik olmaz, Firefox'ta en az 60 acik tab olur, Chromium en az 20 tab ve Netbeans her daim aciktir.

Cogunlukla Eclipse ve Sanal Android'de acik oluyor. (Kapamaya erindigim icin)

Compiz Masaustu Kubu ve 12 sanal masaustu acik PC'de.

Tabiki donaniminda buyuk faktor, bu pc toplarken linux uyumuna ozellikle dikkat ettim alirken. Fakat hemen hemen ayni donanima sahip (Ekran karti daha kaliteli fakat islemcisi ve RAMi ayni) is yerindeki patronun PC Windows ile bu performansi alamiyorum.

Kendiside artik sadece Photoshop icin Windows acar oldu. Birde is oldugu zaman C#.NET yazmam gerektigi zaman o PC'yi kullaniyorum.

Cevremdeki insanlara Donanim kalitesi ve linux aliskanliklarina gore Lubuntu, Xubuntu, Kubuntu yada Ubuntu kuruyorum, bedava DVD dagitiyorum. Bir cogunlugu oyun oynamak disinda Windows acmaz oldular ki oyun devleri, Steam Linux versionunu cikardiktan sonra, Linux icin yatirim yapmaya basladilar. FM gibi dunyanin en sevilen 3. oyunu 2014 versiyonunda Linux surumunude cikaracak.

En son rakamlara gore Dunyada %1 bile olmayan Ubuntu kullanimi %5'den fazla olan ve bir cok oyunun Mac versiyonu olmasina ragmen Linux versiyonu olmamasina ragmen toplam satista Mac i zorlar duruma gelmistir.

Linux kullanicilarinin oyun acligini degerlendirmek isteyen firmalar hizla Linux versiyonlari icin adim atmaya basladilar.

Pixar Studyolari gibi bir dev animasyon filmleri icin Mac'den Linux'a goc ediyorlar.

Android (ki kendisi Linux'tur) mobil piyasada bir numara durumda.

Eger simdiye kadar uzak durduysaniz bile en azindan 1 hafta zaman ayirin Ubuntu yada turevlerine. Emin olun hayatinizda yeni bir pencere acacaktir.

Saygilarimla
Umurcan Gorur
AdAjans - SimTurk