bir çok yorumu okudum herkesin temel düşünceleri var nacizane bir kaç ekleme ve onaylama yapmak isterim.

adsenseyle ev geçindirilir mi ? bu tamamen size kalmış ve planlarınıza göre değişecek bir konudur. bir çok arkadaşın dediği gibi eğer internet dünyasından para kazanacaksanız illaki yazılım öğrenmeniz şart ve sürekli kendinizi yenilemenizde gerekiyor.

yazılım demişken bakış açınızı geniş tutmanız gerek. illa yazılım değil grafikte her zaman müşteri bulur sanal dünyada şöyle güzel bir örnek vereyim

bloglar genelde wordpress ile tutuluyor mesela tema bilginizi (renkler, kullanım vs) geliştirerek bir tema yaparsınız ve 30,000 kişiye satarsınız 55 dolardan satarsınız 2.970.000 ₺ gibi bir gelir elde edersiniz. bunu bir wordpress teması satan siteden aldım yani tamamen gerçek.

şimdi siz sadece makale girerek ayda ortalama 1500 - 2000 tl gibi bir hedef isterseniz bunu yaparsınız. ama bunu yaparkende daha neler yaparım diye düşünseniz inanın ev geçindirmekle beraber ev - araba alırsınız.

sadece adsense geliri isterseniz. bir proje yapmanız şart bir çok kişinin dediği gibi tamindir - gezginler gibi aylık 10.000 - 20.000 tl gelirleri olduğunu varsayıyorum ve yılda 200,000 geliri ortalama alsak özel sektörde aylık 2,000 tl çalışsanız 100 aylık maaşa denk gelir. yani ortalama 10 yıllık.(hesaplar kabaca yaptım 10 yıl değil 8 yıl felan takılmayın)

bu gibi hesapları iyi yapmak gerekir. tabi ne yapacağınızıda iyi bilmeniz gerekiyor. yani inanırsanız çok işler başarırsınız. zaten özel sektörde öyle değilmi. yani her zaman risk dolu.

bazı arkadaşlar adsenseden banlanmaktan bahsetmiş. bu dünyada hiç bir işin garantisi olduğun görmedim. yeri geliyor memurlukta bile herkesin başına birşeyler geliyor.

google olarak adsenseden banlanmaktan çok güncellemeden korkmak lazım. zaten siz eğer işinizi düzgün yapıyorsanız ya o ban kalkar yada bir sonraki ay yeni bir hesap bulunur. sonuçta elinizde mevcut hitinizi korursanız 1-2 ay sıkıntı yaşarsınız.

son olarak bir kaç şey söyleyeyim grafik olarak tema satışı gibi bir durum söyledim. yazılım olarakta yine wordpress gibi milyonların kullandığı hazır sistemler için eklenti yazabilirsiniz. veyada şunu yapabilirsiniz:

mesela türkiyede sorgulama siteleri çok tutar. karne hesaplamaları, emeklilik hesaplamaları felan. insanları bu yolla sitenize çekmeniz çok ince bir olaydır. çünkü insanlar hesap yapmak için sitenizi ezberler. ve bu büyük bir hit kaynağıdır. yazılım bilen biri bunu hemen yapar bilmeyen ne yapar ? sadece haberini yapar sonrada yazılım olan site en üst sıraya çıkar hit olur = para kazanır.

sonuç olarak sadece makale yazımıyla aylık geliriniz en fazla 3000 - 5000 olabilir (seo desteğiyle, güncel haberlerle vs). tabi bu hiç bir zaman garanti değildir.

ama daha fazlasını isterseniz yazılım + grafik yapıp bunu çok çok katlayabilirsiniz.

tabiki bu demek değil ki bütün işi gücü bırakın internetten para kazanmaya çalışın.

bunu yine söylüyorum yapacağınız işin başarısı çoğunlukla size bağlıdır. ve tamamen sonucu sizi bağlar. örnekler verdim kazanç hayal değil. ama gerçekten çok emek ister. özellikle memur olayım devlete kapak atıyım ne çalışcam düşüncesi olanlar. bu işlerde malesef öyle olmuyor. belki özel sektörden daha çok çalışmanız bile gerekebilir ve bunu severek yapmanız gerekir.