Elazığlı168 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Acil durumda debriyajla frene aynı anda basılmasının nedeni motorun aracı ileriye doğru götürme kuvvetini ortadan kaldırmaktır, tüm ileri sürüş teknikleri içinde bu kural yıllardır sabittir.
Siz beni yanlış anlamışsınız ya da bilmiyorsunuz.

Yeni model araçları baz alarak söyledim (2000+) ben yorumumu ve bunu istediğiniz usta şöfore sorabilirsiniz. Mercedeslerde 1990+'dır.

5. viteste 200km/h ile giden bi' aracı fren debriyajla 100 metrede durduruyorsanız
5. viteste 200km/h ile giden bi' aracı motor freni yaptırarak 60-70 metrede durdurursunuz.

Vites boşta bir aracı durduramazsınız. Frene basıldığında ileri itme gücü olmaz. Ki, hiçbir araç viteste bırakıldığında hızlanmaz ya da aynı süratte devam etmez, aksine yavaşlar.

Dilediğiniz ustafa şöfore sorabilirsiniz. Her babayiğidin harcı değildir motor frenini kullanabilmek.

Kendiniz felan denemeyin, sonra dişlilere zarar verirsiniz aman ha!

Ekleme:

Yeniceri adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yüksek hızda seyir halinde iken, debriyaj ve frene aynı anda basmak çok tehlikelidir. Çünkü debriyaja bastığınızda , araç bir nevi boş viteste gibidir. Bu esnada frene basarsanız, frenlere aşırı yük bineceğinden, frenler boşalabilir. Fakat araç vitesteyken, debriyaja basmadan frene basarsanız, motor freni ( vites ) de fren sistemine ekleneceğinden, durmak daha kolay ve emniyetli olacaktır.

iPhone cihazım ile Tapatalk 2 kullanılarak gönderildi. Yazım hataları için özür dilerim.

İşi bilenler yazıyor bak, insanları yanlış yönlendirme derim. Can taşıyoruz icabında.