WSBGDH adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yanlış bilgi. Bu şekilde yaparsanız durma mesafeniz uzar ve öndeki araca veya o an karşınızda olan araca / yayaya / cisme küüüüüüüüüüt diye bindirirsiniz hem de en hızlısından.

Kaç yıllık şöforsunuz bilmiyorum ama bir kez daha anladım trafikte yanlış şöforlerin olduğunu.

Ben doğrusunun tarifini yapayım sana hocam. 5 vitesli ortalama 200 km/h yapabilen bir araç olduğunu farzedersek;

5. viteste seyrederken durmanız gerekti hızınız 120 km/h desek bu arama ortalama 35-50 metre arasında durur. Ama nasıl durur?

- Arabada ABS olduğunu ve zeminin normal asfalt olduğunu ve hava koşullarının normal olduğunu farzedersek frene dibine kadar basılır.

- Araç normalde 1000 rpm altında çalışır. Frene asıldığımızda devir 5. vites 1200-1700 rpm arasında debriyaja basılır ve vites 4'e çekilir.

- Durma mesafesi hala olduğu için aynı işlemi 3. viteste tekrarlarsınız. İcab ederse 2. vitese düşene kadar tekrarlarsınız.

- Araç neredeyse tamamen yavaşladığı için 1. vites için yapmanıza gerek yoktur şanzumana zarar verir bu yüzden 2. viteste debriyajla durulabilir.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. vitesle kırmızı ışık v.b gibi yerlerde durma işleminde de 1200-1700 rpm arasına gelene kadar debriyaja basılmaz kısacası olayın doğrusu budur.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KONU İÇİN;

Süreceğiniz araba muhtemelen hyundai getz ya da fiat punto'dur.

Direksiyon kursunuzda size muhtemel olarak herşeyi öğretecekler.

** Arabaya girip koltuğa oturun. Yaslanın ancak kafanız dik olsun, kafanızı arkaya yaslamayın.

** El freni çekilimi kontrol edin, çekili değilse çekin.

** Debriyaja sol ayağınızla tam olarak dibine kadar basın ve koltuk mesafesini ayarlayın.

** Koltuk mesafesini ayarladıktan sonra sol, sağ ve tepe aynayı ayarlayın.

** Emniyet kemerinizi takın.

** Debriyaja ve frene basılı tutarak aracın kontağını yarım tur çevirin. İkaz lambaları söndükten sonra aracı çalıştırın.

** Ayağınızı frenden ve debriyajdan çekmeyin. El frenini indirin.

** Vitesi 1'e takın ve sol'a sinyal verin.

** Sol aynadan arkanızdan gelen araç var mı kontrol edin. Araç trafiği yoğun olan yerlerde ortalama hızı ve mesafeyi iyi ayarlayın.

** Ayağınızı frenden çekin ve debriyajdan yavaş yavaş çekin. Yavaş yavaş çekipte ortasına gelince lank diye çekmeyin benim hatun gibi, stop eder.

** Yavaş yavaş çekin getz tarzı araçlarda pek rahat olmuyor bu hafif gaz verin.

** Araç hareket ettikten sonra.....

Devamını kursta öğrenirsiniz.

Önemli olan soğuk kanlılık ve aynaları iyi kullanabilme.

Örneğin ben kaç kere kazadan döndüm öndeki hödük aniden frene bastı ben frene basıp arkadan vurmayı göze almak yerine hemen sağ şeride geçerim.

Boş değilse de geçemez bindiririm arkadan muhtemelen ancak başıma hiç gelmedi arkadan bindirme olayı inşallah gelmezde. Takip mesafesini iyi ayarlamak lazım.

Şimdiden Allah kaza bela vermesin...
Öncelikle bilgiler için teşekkür ediyorum, evet araç Gets'idi . Gets'de aracı çalıştırdığımızda arabanın ileri gitmesi biraz daha geç mi oluyor ne yoksa bana mı öyle geliyor? Gaz veriyorum debriyaj çok hafif basılıyken fakat araç çok az ileri gidiyor.