Veribankası işletmesem yada bilgisayar kullanmayı yeni öğrensem inanırdım.
#Güvenlik önlemleri ile ilgili çok detay verdiğimden yazının bu kısmını siliyorum. Düşündüm ve bu bilgiler saklı kalmalı#
Veritabanı arızası bir veribankası için büyük bir sorundur. Anlık olarak kaybedilecek 1 byte veri bile milyar dolarlık dengeleri oynatabilir. Ne kadar büyük bir yedek havuzunuz olursa olsun milisaniyelik gecikmeyle yedeği alınamayan verinin silinmesi riskini göze alamazsınız. Böyle bir lüksümüz yok bizim. Basit bir nakil işlemi için bile bir aya yakın bir süredir plan yapıyoruz. Yüzlerce felaket senaryosu yazdık. Bunları niye yapıyoruz? Sadece 1 byte verinin kaybolmaması için. Veri barındırmayı site barındırmakla karıştırmayın lütfen. Sitenizin belkide 1 hafta geriye gitmesi sorun olmayabilir fakat bir veribankasının 1 saniye geriye dönmesi bir intihardır.
Normal bir hacker grubu elinde yeterli imkanlar varsa herhangi bir sosyal paylaşım sitesini yada bir datacenterı komple kilitleyebilir. Fakat bir veribankasını tüm dünyadaki internet erişimini kesmeden kapatmanız imkansızdır. Hatta kessenizde çalışır ama siz farketmezsiniz. Fiber hatları kapatırsınız uydu devreye girer, uyduları kapatırsınız direk hatlar devreye girer, herşeyi kapatsanız bile özel ağlar devreye girer. Sadece bir kablo ile dünyaya bağlı değiliz. Dünya üzerinde sadece sizin sunucu kiraladığınız datacenterlar yok.
Tabi Türkiye içerisindeki durumu bilmiyorum ama bir bankanın erişimini kesmenin kolay olacağınada ihtimal vermiyorum.
Şunada açıklık getiriyim bir bankanın veritabanına açıktan ulaşabilirsiniz ama şu ana kadar büyük terminale ulaşabileni hiç duymadım. Yani açıktan girilmesi ihtimalinde sıfırladık.
Eğer botnet ile erişimini keserim diyen varsa hodri meydan. Ama sonra ağlamak yok
Herkese iyi forumlar...
İş bankasında mı çalışıyorsunuz?