Bir kaç yıl önce Türk yapımı bir tema olduğunda vayy be filan derdik fakat şu an durum bir kaç sene öncesi gibi değil. Artık bir çok insan veya gruplar tema yapıyor. Gelişiyor Türkiye'de de tema sektörü. Temaya para vereceksek para ülke dışına çıkmıyor üstüne en büyük dertlerden bir tanesi; Türkçeleştirmek için uğraşmıyoruz. Bu nedenle bizlere temaları sunan arkadaşlara sonsuz teşekkürler ederim, hepsi için tek tek ellerinize sağlık. Yazıyı da hem webmaster hem de kullanıcı gözünden yazacağım.

Fakat bu temalarda genel olarak eksik gördüğüm şeyler mevcut ve elimden geldiğince o eksik şeyleri biraz anlatacağım. Diğer arkadaşlarda destek verirse sevinirim çünkü şu anda yabancı temaları yakalayabildiğimizi düşünmüyorum ve isteğim onlarınki kadar kaliteli temaların üretilmesi.

Öncelikle kaliteden kastım ne?

Kaliteden kastım, hızlı, seo yapısı güçlü, reklam yerleşimleri gelir getirici, webmasterı memnun ettiği kadar kullanıcıyı da memnun eden ve göze hitap eden temalar.

Hız ve SEO yapısı olarak temalarda çok bir eksiğimiz olduğunu düşünmüyorum. Doğru eklentilerle de desteklendiğinde gerçekten webmasterı tatmin eden sonuçlar ortaya çıkıyor. Ona diyecek çok bir şey yok.

Gelelim reklam yerleşimlerine. Temayı yaparken, temayı yapan arkadaşlar forumdaki reklam yerleşimlerinde uzman arkadaşlarla birlikte yapsa yerleşimleri. Oraya kullanıcı metin mi, metin resim mi yoksa sadece resim reklam mı koysun? Metin reklam koyacaksa renkleri nasıl düzenlesin? O tarz bilgiler elde edilip temayı alan arkadaşa benioku.txt dosyasıyla birlikte gönderilse o tarz talimatlar? Temayı alan arkadaşlar için daha güzel sonuçlar doğurmaz mı ufak bir yüzde olsa bile?

Ve kullanıcının gözüne hitap eden tasarımlara gelelim ki orası eksikliğimizin en büyük olduğunu düşündüğüm konu. Kullanıcının siteye girdiğinde içerik alanını bulması hiç de zor değil, pek tabii bulabilir içerik alanını. Fakat ziyaretçinin gözüne hoş gelen profesyonel bir tasarım olsa siteye karşı bir merak uyanmaz mı? O ziyaretçi siteye gelince öğreneceğini öğrendiğinde sitede gezmek istemez mi? Bunun için benzer yazılar kısmı standardın dışına çıkılıp güzel bir şekilde sunulsa ya da daha farklı çözümler üretilse? Kategori kısımları normal yazıyla değil de cufonlarla yazılmış olsa ziyaretçide başka bir düşünce uyanmaz mı?

Ve gereksiz kısımlarla hayati öneme sahip kısımların karışıp gitmesi olayı.

Siteye yada temaya ufak kod parçaları eklemiş olabilirsiniz. Pekte bir işe yaramayan. Yarayacaksa kırkta bir işe yarayacak olan. Misal SIVteki ekrana dokunmadan dokunma özelliği. Biliyorsunuz yani çok kişinin işine yaramayacak. Ama yarayana da tam yarayacak. İşte bu tarz özellikleri bence temanızda boş verin gitsin. Onun yerine tam işe yarayacak şeylere önem verseniz? Ve o işe yarayacak özellikleri ön plana çıkartsanız?

Hem kullanıcı daha hızlı fark edebilir işine yarayacak şeyleri ve bu da kullanıcının siteye bağlılığını artırabilir.

Bu konu hakkında Zaytung'u örnek vermek istiyorum. Sitede "ya şunu gereksiz yere koymuşlar buraya" dediğim bir şeyi hatırlamıyorum. Sitenin içeriğinin kalitesi kadar tasarımı da o derece kaliteli. Amaca hizmet ediyor. Amaç tasarımla boğuşmuyor ikisi kardeş kardeş duruyor. Sade, güzel ve işlevsel. Ya da MyNet. Eski tasarımını hatırlayan var mıdır bilmiyorum. Aslında çok uzak bir zaman değil, eski tasarımla yeni tasarımı karşılaştırdığınızda yeni tasarımda önemli alanların ön plana çıkarılıp diğer alanların ufaltılıp diğer alanlarınsa tamamen ana sayfadan çıkarıldığını gördüm. Bunun örneği daha bir çok büyük sitede var. (Zaytung'un yaptığı yayınlar bizi ilgilendirmez, tartışma çıkacağını öngürdüğümden belirtmek istedim. Zaytung'u şahsen seviyorum ama konusu tasarımımız)

Sonrasında sitedeki renk uyumları. Hassas bir konu. Biz erkekler yapıyor genelde bu temaları. Ve şu görsel renk anlayışımızı çok güzel anlatıyor ve geliştirmemiz lazım renk anlayışımızı

Ve iconlar. Temadan alakasız iconlar emin olun temayı mahvediyor. Çoğu kişi farkına varmasa da gerçekten çok kötü bir görüntü oluşturuyor. Ufak mufak ama bana şu temayı puanla deseniz %10 fark eder benim gözümde. Sağdan soldan bulmak yerine kendiniz yapın temaya göre, emin olun daha güzel olur. Ve icondan kastım (en çok bulunduğu yer) hani şu Yazar: Gönderen: Tarih: gibi kısımların başında oluyor ya, işte onlar.

Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar. Tabi ki bu konuda profesyonel birisi olduğum söylenemez ama dışarıdan bakınca benim aklıma bunlar geliyor ve belki bir kılavuz belki fikir verme noktasında umarım faydası olur bu yazının. Diğer arkadaşlarında düşüncelerini alırsak daha güzel olur diye düşünüyorum.

Esen kalın