Merhaba,
Neredeyse son 6-7 aydır Google'ın insanlara aradıkları sektörel kelime ile ilgili en yakın adreste bulunan siteleri ön sıralarda çıkarması gibi bir saçmalık var.
Konuyu daha iyi kavrayabilmemiz için örnek vermek istiyorum;
Kelimemiz "Çilingir" - Bu kelimede İzmir, Ankara, İstanbul... hangi ilden aratırsanız aratın sitenin içeriği, kalitesi, on-page, off-page gibi etkenlerin neredeyse tamamı sıfırlanıyor. ( Tam olarak sıfır demek istemiyorum. )
Özellikle aranılan lokasyon ile sizin domaininiz örtüşüyorsa veya arada bir bağ varsa otomatik olarak üst sıralarda yer alıyorsunuz.
Örnek;
İzmir Çilingir araması İstanbul Çilingir araması # Linkler değişmemiş Arama Araçları bölümünden İzmir-İstanbul olarak değiştirebilirsiniz.
Görüldüğü üzere kelime sabit kalıp lokasyon değiştirildiğinde 10 sonuçtan sadece 2 site hem İzmir hem de İstanbul aramalarında sıralamada çıkıyor.
Bunun arama yapan kişilere yarardan çok zarar getirdiğini düşünüyorum. Çünkü hem kalitesiz siteler ( bu siteler genellikle işlerinide iyi yapmayan firmalar) sadece lokasyondan dolayı üst sıralarda çıkıyor hem de tüm Türkiye'ye hizmet veren firmalar her ilde farklı farklı sıralarda çıkıyor.
Bu sorunun çözümü için yaptıklarım;
Alt sayfa olarak belli illeri eklemek,
Ana sayfaya İstanbul Çilingir şeklinde linkler almak,
İkisi de hiçbir fayda sağlamadı. Bu konu hakkında fikirleri olan arkadaşların fikrini almak isterim.
Not: Çilingir kelimesi örnek olarak verilmiştir.