Öncelikle konu sahibi dışında hiç kimsenin yazısını okumadım kaçırdığım nokta varsa affola;
Arkadaşımız 20-30 TL verip SEO çalışması yaptırmış ve karşılığında bir şey alamamış. İşin iki boyutu var. Birincisi bu tarz çalışmalar yapan kişiler. 20 TL 'e 100 TL 'e Seo yapılır gibi fiyatlar atıp sektörü öldürmek ve manupule eden kesim var. Herkes ekmeğinin derdinde olduğu için ağır şekilde eleştirmek yanlış olur. Oradaki kişilerin çoğu en azından okudğunu yapmaya çalışan kişiler ben burada onların suçunun olduğunu düşünmüyorum. Sonuç itibari ile sana zorla bu çalışmayı yaptırma gibi bir şey söz konusu değil. SEO konusunda insanların bilinçlenmesi gerektiğine inanıyorum. "Gel Ağabey, Kesin hitlenir" diyip esnaf kafası içerisine girmek insan düşüncesi içerisinde bir manipülasyondur ve yanlıştır.
Bu arkadaşımız gibi 30 tl verip sitesinin hitlenmesini ve bu işten para kazanmayı bekleyen varsa üzgünüm bu mümkün gözükmüyor. Neyle neyi satın almaya çalıştığımızı anlamak gerekir.
Bu noktada insanlar aslında ne istiyor bu çok önemli. İnsanlar süreçlere hakim olamadığı için tek istediği kullanıcıya ulaşmak. Nasıl olduğunun hiç bir önemi yok onun için ana kelimede önde olmak yeterlidir. Düşündüğümüzde mantıklı geliyor olabilir ama bu her zaman bu şekilde işlemez.
İnsanların analizci ve detaycı olması gerektiğini düşünüyorum. Burada kullanıcı deneyimi son derece önemli. Fikrin net bir şekilde işlenebilmesi, hedef kesimin tanımlanması, hedefde ki kullanıcıya en iyi sonuç sunmak gibi kavramlar analizin konuları arasında yer alır. Benim görüşüme göre bu tarz bir işlem bile yüzlerce liraya yapılabilir.
Uygulama bölümünde çok fazla rekabet olabilir veya harici durumlar olabilir. Örnekle açıklayayım. dizi ve film sektöründe 2 farklı sitem vardı. Seo ile uğraşan birisi olarak dizi izle ve film izle benim ana kelimelerim olmalıydı. Bunun için çaba harcadım. 1. sayfaya her geldiğimde sunucu masraflarım 1000 TL'e yaklaştı. Bunun sebebi çok fazla ziyaretçi değil çok fazla saldırmalarıydı. Sonunda anladım ki bu kelime için uğraşmak saçma güncel dizi ve filmlerde ben olursam amacıma ulaşırdım. Sonuç itibariyle toplamda günlük 200K kişinin ziyaretine uğruyordum. Bu tarz bir deneyimi ve yönlendirmelerin 10 20 TL olduğunu düşünmüyorum. Burada bir ölücük var. Bunu aşmak gerekir.
Seo aynı zamanda muallak konuları içerisinde barındırır. İnsanlar canlı bir şey görmek istiyor. Bu yüzden kelime bazlı çalışmalar 2 taraf içinde büyük rahatlık doğuruyor. Bir kelimede varsan varsındır yoksan yoksundur. Öncesinde sözleşme yaparak 2 tarafı da korumuş olursun. Ücretler konusunda şunu söylemem gerekir. Burada haddinden fazla emek unsuru olabiliyor. Submitter kullananları ve algoritma takip etmeyenleri görüyoruz. Bunun için yüksek ücretlerin çıkması normal. Ortalama sektörde yer alan bir site için minimum 2000 TL'den başlaması gerektiğini düşünüyorum. Bu işe göre, siteye göre, rekabete göre değişebilir.
Diğer bir konu raporlama konusudur. Raporlama konusu üzerine yoğunlaşmak gerekir. Özellikle e-ticaret sitelerinin inanılmaz eksik olduğu noktalar bu alanlar. Ben yakın zamanda bu tarz sektörün oluşacağını düşünüyorum. E-ticaret Mühendisliği veya eticaret raporlamaların bu sektörde etkin olacağını söyleyebilirim. Kendim Google Analytics sertifikasına sahibiyim. Raporlama konusunda bu tarz sertifika alınıp bu tarz işler yapılabilir. İşin içerisinde olan kişi inanılmaz çıkarımlar yapabilir. SEO için konuşacak olursak aramadaki konum yanlızca yeterli değil. İçerik üretimi bununla ilgili verimlilikler konusunda raporlama yapılabilir. Yanlız bu sektörde iş yapan kişiler değil web site sahiplerininde bu konuda bilgili olması ziyaretçi ve site akışını izlemesi önemli.
Biraz uzun oldu bunun için özür dilerim. Üzerinde düşünelim ve ne ile neyi satın almaya çalıştığımızı düşünelim. UI ve UX Seoyu içerisine alacak. Matt reyiz de Google da kullanıcı yararlılığını düşünüyor.
Sağlıcakla kalın.